Jeden preventivní projekt připravuje město, další Hasičský záchranný systém Moravskoslezského kraje. První je zaměřen především na ochranu okolí řek Lučiny a Sušanky. Zahrnuje několik monitorovacích stanic, které budou v nepřetržitém provozu zaznamenávat výšku hladiny.

„Dosud musíme hladiny řek sledovat osobně, především prostřednictvím hlídek městské policie, které sledují stavy na měřidlech. Nová čidla toto budou provádět automaticky a výsledky budeme mít okamžitě k dispozici. Budeme moci kvalitněji vyhodnotit rychlost zvyšování hladiny a její okamžitou výšku. Reakce na případné nebezpečí bude mnohem rychlejší, než je tomu nyní," řekl krizový ředitel havířovského magistrátu Jiří Pacák.

Na řece Lučině má nyní svá čidla Povodí Odry, a to v Žermanicích pod přehradou a níže po proudu v Bludovicích. Nová čidla budou v místech na hranici Horních Bludovic a Havířova a zřejmě i v lokalitě pod Nábřežím. Lučina hrozí především vylitím do polí, ohrožuje kynologický areál a hlavní tepnu mezi Havířovem a Ostravou. Fotbalové hřiště a letní koupaliště chrání nový protipovodňový val.

Na řece Sušance zatím žádná monitorovací čidla nejsou. V případě vylití bývá zaplavená především část v okolí ulice U pošty.¨

Ředitel SSRZ Václav Wicher ve strojovně zimního stadionu. Zcela jiná čidla budou instalována na zimním stadionu, blízkém Kauflandu a rotundě ČSAD. Za úkol budou mít vyhodnocování stavu ovzduší. „Půjde o systém včasné výstrahy v případě úniku čpavku, který se používá pro chlazení ledové plochy. Signál bude přenášen na dispečink krajského Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě. Stejně tak budou do tohoto systému zařazeny další zimní stadiony v okolních městech, ale i nejrůznější výrobny a provozy, kde se čpavek používá," vysvětlil ředitel Správy sportovních a rekreačních služeb Václav Wicher.

Novinkou bude instalování hlasového výstražného systému. Na území centrální části města budou rozmístěny ampliony, jejichž prostřednictvím bude možné obyvatelstvo informovat hlasovými zprávami o mimořádných událostech. Nejedná se jen o nebezpečí v okolí vzedmutých vodních toků nebo úniku čpavku, ale i o jiných haváriích, požárech nebo větrné smršti, dodal Pacák.

Realizace preventivních zařízení si vyžádá několik milionů korun. Jen na projekt řešený městem uvolnilo zastupitelstvo z rozpočtu 23 milionů, přičemž ale 90 procent nákladů získá po dokončení zpět ze státní dotace.