Nejprve děti zhlédly film o africké přírodě a poté jim s ostatními spoluhráči zahrál na tradiční africké hudební nástroje, zejména bubny. A přestože čtyřiapadesátiletý Mansa Camio mluvil pouze francouzsky, díky tomu, že je to šaman, pro něj nebyl problém navázat se školáky kontakt naučil je několik afrických pozdravů a pokřiků, na což děti nadšeně reagovaly a přidaly se.

Prostě je zaujal a jeho vystoupení se moc líbilo. „Jsem nadšená, bylo to hodně zajímavé. Dozvěděla jsme se spoustu zajímavých věcí," řekla třináctiletá Kristýna Šomodiová.

Přiznala, že ji africký kontinent, příroda a život tamních lidí zajímají. „Do Afriky bych se určitě někdy ráda vydala a chtěla bych vidět hlavně přírodu a zvířata," svěřila se školačka.

A jak se šamanovi zvyklému na tropy v zasněžené Karviné líbilo?

„Nikdo z nás v dubnu nečekal sníh, takže Mansovi byla trochu zima, ale rozhodně nechtěl prchat zpátky do tepla," prozradil s úsměvem Pavel Nowak, který africkou návštěvu v Karviné zorganizoval.

Sám je obdivovatelem afrických kultur, hodně cestuje a také hraje a vyučuje hře na tradiční africké bubny. Mansu Camia poznal při své první návštěvě Guineje před téměř deseti lety.

„Mansa jezdí do Evropy už mnoho let, loni už byl dokonce i jinde v Česku a jeho posláním je představit Evropanům západoafrickou kulturu a osvětou se snaží najít těmto dvěma světům společnou cestu," říká Pavel Nowak.