V areálu havířovské plovárny v těchto dnech probíhají nutné přípravné práce, aby 1. června mohlo být otevřeno. „Trochu nás zdržela zima, kdy jsme museli počkat, až roztaje sníh. Nyní se už areál připravuje k nové sezoně. K dispozici budou všechny atrakce, na které jsou návštěvníci zvyklí. Připravili jsme ovšem i několik novinek, které by měly pobyt na koupališti zpříjemnit.

Tou první je šíření wifi signálu pro bezplatné připojení k internetu. Signál by měl pokrýt všechny odpočinkové plochy. Vycházíme tím vstříc především návštěvníkům s chytrými telefony, případně dalšími zařízeními. V té souvislosti však návštěvníky upozorňujeme, aby tato svá hodnotná zařízení neponechávali bez dozoru," řekl ředitel Správy sportovních a rekreačních zařízení Václav Wicher.

Další novinka je přínosem pro početnou skupinu návštěvníků, kterým vadí cigaretový kouř linoucí se z vedlejších dek. Letos poprvé totiž bude kouření povolenou pouze na vyhrazených prostorech.

„K tomuto opatření jsme přistoupili na základě žádostí návštěvníků a také obecné snaze společnosti potlačovat kouření. Kuřáci budou mít vyhrazené prostory na terase u restaurace a u dvou stánků s občerstvením. Aby se zamezilo případným sporům, kde je a kde není tento prostor, bude ohraničen symbolickým malým dřevěným plotem. Omezení bude zakotveno v návštěvním řádu, kterým se návštěvníci koupaliště řídí a dohlížet na jeho dodržování budou plavčíci," vysvětlil Wicher.

Na travnatých odpočinkových plochách by proto letos už neměla nastat situace, kdy jeden náruživý kuřák dokáže znechutit pobyt několika dalším návštěvníkům.

Také letos se bude konat soutěž ve skocích z desetimetrové věže. „S ohledem na loňský úspěch, kdy byly skoky z nejvyššího stupně po dlouhých letech obnoveny, budeme pokračovat v soutěži o nejlepšího skokana. Lidé se budou moci přijít podívat také na skoky profesionálů, protože se nám ohlásili reprezentanti z High jump clubu. Ti by měli mít u nás opět několikadenní soustředění," dodal ředitel Wicher.

Havířovští zvažovali možnost upravit délku provozní doby koupaliště. Někteří návštěvníci by si přáli, aby bylo otevřeno déle. „Přemýšleli jsme o tom, vyhodnocovali jsme možnost prodloužení, ale nakonec jsme dospěli k názoru, že stávající provozní doba je plně dostačující. Máme zkušenost, že s klesajícím sluncem k obzoru návštěvníci sami odcházejí. Nehledě na pracovní dobu plavčíků, personálu restaurace, stánků s občerstvením a dalších provozních pracovníků," dodal Wicher.