Na místeckém náměstí Svobody ve středu odpoledne seděly dvě osmnáctileté studentky. Řeč přišla i na to, jak těžké je v regionu sehnat práci. „Myslím, že je to horší než dřív. Že je tady málo práce," pravila Kristýna. „Mamka od května nemohla nic sehnat – kvůli věku. Nakonec se to podařilo, sehnala teď po dvou měsících místo, kde nechtěli mladé, ale spíše ty starší," vyprávěla své kamarádce Kateřina.

Obě dívky z Frýdku-Místku se shodly v tom, že ve studiu budou pokračovat, ale také ony tuší, že na trhu práce se vede tuhý boj o každé místo – ať už jde o absolventy či lidi kolem padesátky.

Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání bylo nyní 9764 takzvaně dosažitelných, a podle úřadu tak mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání. Na Frýdecko-Místecku hledalo uplatnění 4981 žen, což znamená, že muži tvoří asi 51 procent všech uchazečů.

Ve srovnání s minulým měsícem se počet absolventů a mladistvých snížil o 113, na konci června úřad evidoval v této skupině 648 osob. Počet osob se zdravotním postižením se v červnu nepatrně zvýšil na 1373.

Úřad práce uvedl, že v průběhu června požádalo o zprostředkování zaměstnání 827 nových uchazečů, naopak ukončení evidence a vyřazení se týkalo 962 lidí – přitom jen u 531 z nich se jednalo o ukončení evidence z důvodu nástupu do zaměstnání.

Z hlediska pracovních příležitostí úřad na konci června evidoval celkem 506 volných míst s místem výkonu práce v okrese Frýdek-Místek. „I pro studenty je přes léto málo brigád," konstatovala ve středu osmnáctiletá Kristýna. Před rokem bylo volných míst v okrese bezmála sedm set, a to navíc v situaci, kdy práci hledalo „jen" necelých devět tisíc lidí.

Nyní na jedno volné pracovní místo připadá zhruba dvacítka uchazečů. Pro více než třináct set osob se zdravotním postižením bylo v nabídce úřadu práce 39 vhodných volných míst, v případě absolventů a mladistvých bylo takových míst 73.