Zatím není jasné, kolik policistů by mířilo na Karvinsku. Máte představu, kolik našemu regionu chybí policistů?
„Tu představu samozřejmě mám, ale posouzení personálních otázek je na krajském řediteli, který je posuzuje v rámci celého kraje. Samozřejmě záleží na vývoji bezpečnostní situace v rámci celého kraje. Nicméně ředitel již naznačil, že Karvinsko a Havířovsko vnímá jako důležitou součást kraje, kde bezpečnostní situace bude vyžadovat navýšení policistů. Lze tedy očekávat, že část nových policistů poputuje do našeho regionu."

Která obvodní oddělení v okrese jsou na tom nejhůře a potřebovala by doplnit?
„Nemůžu říct, že některé oddělení je na tom nejhůř. Ta situace je na všech odděleních podobná. Myslím si, že policisté v rámci našeho okresu odvádějí velice dobrou práci a myslím si, že by se bezpečnostní situace zhoršila, nebýt jejich nasazení. Podařilo se nám také zvýšit objasněnost trestných činů o pět procent. Budeme ale vděčni za každé navýšení počtu policistů. Ale pokud máme na některém oddělení méně policistů, tak nám krajské ředitelství vypomáhá posílením výkonu služby například speciální pořádkovou jednotkou."

Lidé si stěžují, že policisté nejsou příliš vidět na ulicích. Změní se to s nástupem čerstvých sil?
„Posílení se bude týkat uniformovaných policistů, kteří budou prioritně vykonávat hlídkovou službu. Snažíme se o proporcionální rozdělení těch hlídek, aby policisté jen nejezdili v autech. Aby byli jednak schopni akce, ale také aby byli viditelní pro občany a ti je mohli oslovit a komunikovat s nimi. Na druhou stranu potřebujeme i spolupráci občanů. Aby nebyli lhostejní. Když například vidí, že někdo vykrádá sousedovi dům, tak aby zavolali, klidně anonymně, na 158. Policisté nemohou být všude."

Uvažujete v souvislosti se zvýšením policistů i o nějaké reorganizace? Například zřízení dalšího obvodu?
„Zatím to není nutné. Navíc ani nevíme, jaké bude navýšení stavů. Na druhou stranu můžeme pružně reagovat na bezpečnostní situaci, a převelet policisty do lokality, kde je to v tu chvíli potřeba. Nebo nám také vypomáhá speciální pořádková jednotka, jak již jsem zmínil."

Hovoří se o tom, že policii chybí peníze na benzin. Nebylo by lepší místo zvýšení počtu policistů přidat peníze na provoz?
„Lidé se nemusí nijak obávat neakčnosti policie, protože by neměla benzín na to, aby dojela na místo. Takový problém nemáme a neměli jsme. Navíc se nám dostalo od krajského ředitelství navýšení v rozpočtové položce pohonných hmot. Tady bych chtěl ocenit také pomoc měst a obcí, které vidí bezpečnost svých obyvatel jako jednu z priorit."