Provozovatelé zimních areálů v Jeseníkách se snaží přilákat rekreanty často velmi neotřelým způsobem podobně, jako v Andělské Hoře. Vepřové hody na Annabergu, ty byly o víkendu lákadlem Ski areálu Annaberg.

Součástí vepřových hodů byly též sjezdařské soutěže o největší jelito a jitrnici, kterou svět neviděl. Rekreanti si pomlaskávali takřka už při příchodu ke sjezdovce, kde to vonělo ovarovým masem.

Brigádnice Monika Pečová ze Starého Města a Petr Černota z Andělské Hory byli těmi, kteří za ranního kuropění vstali a jali se pro lyžaře, ale i jiné návštěvníky areálu připravovat čerstvé maso v kotli. „Jsme tu od samého rána. Rádi bychom připravovali pravou domácí zabíjačku tu na svahu, ale to víte, zakazují to zase nějaké povedené předpisy Evropské unie.

Maso máme z jatek ze Světlé Hory, podívejte do kotle, jak voní," ukazoval Petr Černota.

Ochutnali jako první

To už ke kotli mířili první lyžaři a snowboardisté. „Je to vynikající maso. Tak akorát," těšil se z tácku plného kouřícího masa turista Jiří Doubravský z Bruntálu.

„Sám se závodů o jitrnice a jelítka účastnit nebudu, prostě jsem se sem jen stavil. Zalyžovat si, a byl by hřích neochutnat takový skvělý ovárek s čerstvým chlebíčkem a hořčicí," pochutnával si Jiří Doubravský před tím, než se znova vydal na sousední svah.

„Úžasná zabíjačka, dal jsem si s chutí. Uvítal jsem možnost, štrejchnout si přímo v lyžařském areálu. Dal jsem si jitrnicový prejt, a byla to opravdová lahoda. Přijeli jsme sem na Annaberg společně s manželkou. Jezdíme sem pravidelně, protože máme v Dětřichovicích chatu. Jsme tu každý víkend," prozradil Jan Rychtár z Opavy.

Podobně spokojení byli i další turisté, mezi nimi Monika Prajzová z Bruntálu.

Akce První mrtvola na svahu

Odpolední veřejné závody dětí a dospělých o jitrnice a jiné ceny byly velice rozverné. Soutěže o největší jelito a jitrnici, kterou svět neviděl bavily, ale vítěz byl ze své ceny spíše překvapen.

„Protože máme smysl pro humor, v první chvíli dostal opravdu jitrnici, jakou svět neviděl, jak je to v té pohádce Obušku, z pytle ven! s hercem Ladislavem Peškem. Koukal dosti vyjeveně, když dostal jen dvě špejličky," usmíval se provozovatel areálu Petr Drápala.

Nakonec se vítěz dočkal opravdové ceny, a nebyl tak o pochoutku z prasátka ochuzen. „Dříve šlo dělat zabíjačky s pověšeným prasátkem přímo u sjezdovky, dnešní předpisy to ale už nedovolují. Akci jsme tehdy tématicky nazvali První mrtvola na svahu. Dnes se tu zabíjačky dělat nesmí, ale rozhodně jsme nechtěli naše lyžaře o ty různé pochoutky ošidit," uvedl Drápala.

Kdo měl chuť, mohl si dát maso z udírny, vepřo knedlo zelo.

Kdo neměl chuť na maso, mohl si osladit život pravou domácí buchtou. Podmínky pro zimní sporty byly na obou sjezdovkách vynikající, a tak šlo ihned vysportovat přebytečné kalorie.