Snížení věkové hranice pro bezplatnou dopravu v MHD loni navrhl orlovský radní Jaromír Kuča. „Senioři využívají MHD vesměs k cestám za lékařem, k návštěvě hřbitova či sociálního odboru. Ne všichni však mají k dispozici automobil a někteří nejsou ani díky fyzickému stavu schopni absolvovat zmíněné trasy pěšky. Orlovské autobusy navíc nejezdí přeplněné," zdůvodnil radní, co ho k navržení této úpravy vedlo.

Dodal, že město přispívá nemalými částkami na kulturu, sport a spolkovou činnost, přičemž na důchodce, kteří svou celoživotní prací položili základy k dnešní životní úrovni, trochu pozapomíná. „To je to minimum, co pro ně můžeme udělat," řekl ještě Jaromír Kuča.

Návrh původně narazil na protiargumenty některých radních, kteří se domnívali, že takové řešení by mohlo lidem dělat problémy, protože zatímco po Orlové budou MHD cestovat zdarma, v Havířově a Karviné, kde je bezplatná doprava až po sedmdesátce, by už museli platit. Po opětovném projednání a zvážení všech plusů a minusů radní nakonec změnu schválili.

„Stále však trvám na tom, že není od věci, aby se to projednalo i s okolními městy a případně se snížení věkové hranice pro bezplatné cestování MHD sjednotilo na celém území Karvinska. My jsme v tomto případě inovativní, tak třeba se ostatní města naším krokem inspirují," sdělil místostarosta Orlové Radislav Mojžíšek.

Změna se bude týkat pouze orlovských občanů a místní MHD. Pro seniory starší 65 let bude vyrobena speciální čipová karta, kterou si lidé uhradí. V tom nevidí důchodkyně Marie Koláčková žádný problém. „Čipovka zase tolik nestojí. Na hřbitov a za rodinou jezdím po Orlové často, takže se mi to určitě několikrát vrátí. Je to pozitivní zpráva a jsem za to moc ráda, protože ne vždy nám počasí nebo klouby dovolí delší procházku," svěřila se osmašedesátiletá důchodkyně z Orlové.

Inspirují se v Havířově a Karviné?

Karviná a Havířov zatím o podobných změnách v městské dopravě neuvažují. „Věk odchodu do důchodu se stále mění, takže máme zvýhodněné jízdné pro lidi starší 60 let. Zdarma mohou MHD využívat lidé od 70 let, přičemž o snížení této věkové hranice neuvažujeme," sdělila mluvčí Karviné Šárka Swiderová.

Podobná odpověď přišla z havířovského magistrátu. „Změny v přepravních podmínkách nepřipravujeme. Do dosažení 70 let si mohou senioři pořídit levnější časovou jízdenku a kromě toho platí poloviční jízdné, pokud cestují mimo dopravní špičku," řekla závěrem mluvčí Havířova Eva Wojnarová.