Pracovníci dvou odlišných vědeckých světů si pro návštěvníky Ostravského muzea připravili výstavu s názvem Cesty koření a užitkových rostlin do center vyspělých civilizací.

„Botanická část zájemce zavede na rýžová či bavlníková pole, do bambusového háje a k rostlinám, na kterých se rodí vzácné koření. Historická část lidem ukáže cesty známé i méně známé, kudy se tyto pochutiny šířily do celého světa, jak a kde se s nimi obchodovalo," sdělila ředitelka Ostravského muzea Jiřina Kábrtová.

„V každodenním životě využíváme blahodárných účinků rostlin. Ráno pijeme kávu nebo čaj, na celodenní práci si natřeme nohy kafrem, v poledne si dochutíme polévku pepřem, dáme si hlavní chod s rýží a bambusovými výhonky a málokdo přemýšlí nad tím, jak kdysi vzácné a nedostupné suroviny konzumujeme a používáme," vysvětlila Jiřina Kábrtová s tím, že výstava představí dosud neznámé a nikdy nevystavené předměty.

„Chceme vyprávět velkolepý příběh dálkových obchodních cest, které odnepaměti spojovaly nespočet různých míst tří kontinentů," uvedl na stránkách Ostravského muzea autor historické části výstavy David Majer.

Objevovat Cesty koření mohou Ostravané až do 30. dubna v budově Staré radnice na Masarykově náměstí v centru Ostravy. Otevírací doba je v sobotu od 9 do 13 hodin, během pracovního týdne do 17 hodin.

V den státního svátku je muzeum zavřeno. Vstupné je 70 korun, studenti a důchodci zaplatí za vstup na výstavu 50 korun.