„V ten den začneme prodávat částečně zkvašený mošt z hroznů ze Slovenska," řekla Deníku Danuše Kudelová z Vinného sklepa u Kusaly v Ostravě.

Co je burčák? Burčák je částečně zkvašený mošt z hroznů, který obsahuje vyvážený a chuťově harmonický poměr alkoholu, cukru a kyselin. Jde o meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici několik dní po začátku kvašení. Obsah alkoholu bývá zhruba 1-7 procent. Pod názvem burčák se smí prodávat výhradně produkt vyrobený z letošních hroznů vypěstovaných v České republice.

Jana Glattová z vinotéky Style v centru Ostravy uvedla, že má v plánu zmíněný mok rovněž začít prodávat už koncem srpna. Mario Frenko, majitel Vinného sklepa U Mostu, předpokládá, že burčák začne prodávat počátkem září, stejně situaci odhadují i v další ostravské vinotéce na Nádražní ulici.

Od srpna roku 2009 začaly pro víno a vinařské produkty platit nové právní předpisy, které se týkají mimo jiné i označování částečně zkvašeného hroznového moštu. Ten může být označen jako burčák jen za podmínky, že je vyroben v České republice z českých nebo moravských hroznů.

Zkušení vinaři tvrdí, že dospělý člověk by měl za rok vypít tolik litrů burčáku, kolik má krve v těle. Tedy zhruba šest litrů. Burčák se smí prodávat pouze od začátku srpna do konce listopadu.