Proto se Dům techniky v Ostravě (DTO CZ, s.r.o.) ve spolupráci s Úřadem práce rozhodl uspořádat Burzu práce a rekvalifikací a dát tak lidem příležitost získat potřebné pracovní kontakty.

Od deseti hodin dopoledne celkem devatenáct pracovních agentur a osm rekvalifikačních firem čekalo na nezaměstnané z celého Moravskoslezského kraje.

Jak uvedla jedna z pořadatelek akce, v minulých ročnících se dostavilo okolo dvou tisíc lidí a i pro tentokrát se očekávala velká návštěvnost. Nezaměstnaní mohli odevzdávat své životopisy a zanechat na sebe kontakt řadě agentur. Ty pak vybrané kandidáty budou pozývat k pohovorům, anebo je doporučí svým klientům, kteří hledají nové pracovníky.

Před rokem práci hledala, nyní ji sama nabízela

Jednou ze zúčastněných při náboru nových pracovníků byla i Dagmar Richterová. Přestože během tohoto ročníku byla tím, kdo práci nabízel, svou zkušenost měla i z oné druhé strany.

„Před rokem jsem byla bez práce a hledala nové uplatnění. Dnes naopak práci nabízím já. Dovedu proto pochopit, co lidé cítí," řekla nynější pracovnice finančního poradenství. „Všechny, kteří splňují základní požadavky naší firmy, jako je středoškolské vzdělání a příjemné vystupování, si zapíšeme a po skončení burzy je do několika dnů pozveme na krátký pohovor. Tam jim vše vysvětlíme a v případě, že práci chtějí zkusit, je na zkušební dobu zaměstnáme. Poté se mohou rozhodnout, jestli v práci budou pokračovat," vysvětlila s úsměvem Dagmar Richterová.

Kdo na Burzu práce naopak přišel, aby si práci našel, byla Dagmar Nováková.

„O této akci jsem se dozvěděla na Úřadu práce, na kterém jsem už čtyři měsíce. Práci se mi bohužel stále nedaří najít, tak snad se to dnes změní. Popravdě jsem ale očekávala, že tu budou nejen personální agentury, ale také přímo firmy, které nové pracovní pozice nabízejí. Nicméně už jsem odevzdala pár životopisů a vyplnila řadu dotazníků. Snad to tentokrát vyjde," řekla zájemkyně o nové pracovní místo.

Ačkoliv přesné statistiky úspěšnosti burzy známy nejsou, pořadatelé se setkávají s pozitivní zpětnou vazbou z řad agentur. Ty si akci pochvalují nejen proto, že si ihned vytipují potenciální klienty, ale také se tím urychlí celý proces a možnost, že najdou toho pravého kandidáta na nabízenou pozici.

Eliška Michálková