Přestože policisté pachatele zadrželi, do vězení nakonec nepůjde. Jeho trestní stíhání bylo v těchto dnech zastaveno. V době činu nebyl totiž příčetný. Podle znalců trpí duševní nemocí. V oběti viděl vůdce upírů, kterého je nutné kvůli záchraně lidstva zlikvidovat.

Smrt

O mrtvole v bytě se policisté dozvěděli v nočních hodinách 21. dubna letošního roku. Když kriminalisté dorazili na místo, naskytl se jim hrůzný pohled na bezvládné tělo a zakrvácenou místnost. Vrah osmapadesátiletého muže nejprve bodl kuchyňskou vidlicí a poté ukopal. Z místa utekl. Policisté po pachateli začali pátrat. Vyšetřování však bylo velmi náročné. „Zavražděný se stýkal s osobami, které se nezdržují na jedné adrese a případné adresy jsou pouze fiktivní,“ uvedla krátce po činu mluvčí krajské policie Soňa Štětínská.

Policisté vyslechli řadu svědků. Jednotlivé stopy směřovaly k mladíkovi (24 let), který jim práci usnadnil tím, že se o den později sám přihlásil. Skončil v cele. Hrozilo mu patnáct až dvacet let vězení, případně i výjimečný trest.

Nemoc

Při zkoumání jeho stavu však znalci zjistili, že trpí závažnou duševní nemocí. Zřejmě v jejím důsledku věřil tomu, že má před sebou upíra, kterého musí zabít. Policisté v celé republice v minulosti řešili několik podobných případů, kdy duševně nemocní lidé zabili či chtěli zabít člověka, v němž viděli netvora nebo jednali na příkaz neznámé bytosti.

Ochrana

Mladík sice není trestně zodpovědný, veřejnost se však nemusí obávat toho, že by se dostal na svobodu. Krajský soud v Ostravě v těchto dnech rozhodl o uložení zabezpečovací detence. Senát zvažoval mezi dvěma možnostmi – ústavní léčbou a zabezpečovací detencí. Zvolil druhou přísnější variantu. „Tím hlavním pro nás byla ochrana společnosti. Proto jsme uložili zabezpečovací detenci,“ vysvětlil předseda senátu.

V praxi to znamená, že mladík nastoupí do specializovaného zdravotnického zařízení spravovaného vězeňskou službou. Jak dlouho tam zůstane, záleží na vyjádření znalců a poté rozhodnutí soudu. Ten musí nejméně jednou za dvanáct měsíců zkoumat, zda důvody zabezpečovací detence trvají. Muž by zde teoreticky mohl zůstat až do konce svého života.

I kdyby znalci po nějaké době dospěli k závěru, že zabezpečovací detence již není nutná, nebude dotyčný s největší pravděpodobností propuštěn, ale pouze přemístěn do zařízení s ústavní léčbou.

Vyšetření

Znalci již v minulosti zkoumali mladíkův duševní stav. Před několika lety se tak stalo v souvislosti s jiným zločinem. Tehdy ještě žádnou vážnou duševní nemoc neodhalili. Ta naplno propukla až osudného dubnového dne letošního roku…

K tématu:

ZABEZPEČOVACÍ DETENCE – § 100 trestního zákoníku

O zabezpečovací detenci detailně pojednává trestní zákoník, konkrétně § 100. V něm se mimo jiné uvádí:

„…Zabezpečovací detence se vykonává v ústavu pro výkon zabezpečovací detence se zvláštní ostrahou a s léčebnými, psychologickými, vzdělávacími, pedagogickými, rehabilitačními a činnostními programy.

Zabezpečovací detence potrvá, dokud to vyžaduje ochrana společnosti. Soud nejméně jednou za dvanáct měsíců a u mladistvých jednou za šest měsíců přezkoumá, zda důvody pro její další pokračování ještě trvají…“

Text foto. VĚZENÍ. Mladík, který v dubnu letošního roku zavraždil v Ostravě člověka, do vězení nepůjde. V době činu totiž nebyl příčetný. Soud mu však uložil zabezpečovací detenci.