Příčiny pádu automatu nyní vyšetřuje bruntálská policie, podle jednoho ze svědků zřejmě hoch s přístrojem manipuloval a bedna se pak na něj převrátila. První pomoc chlapci poskytli členové horské služby Jeseníky, kteří mají základnu na Ovčárně.

„Na pomoc byl vyslán vrtulník letecké záchranné služby, lékař na místě zjistil, že dítě jeví známky poruchy vědomí," uvedl mluvčí Záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

Dodal, že stav chlapce svědčil o poranění mozku, dítě mělo také zraněnou dolní končetinu. Po ošetření záchranáři hocha naložili do vrtulníku, během letu se ale stav pacienta zhoršil a helikoptéra musela přistát na heliportu záchranné služby v Opavě.

V Opavě lékař chlapci zajistil plicní ventilaci, poté vrtulník znovu vzlétl a dítě bylo předáno do péče lékařů Fakultní nemocnice Ostrava.

V neděli ráno už byl hoch mimo ohrožení života. Mluvčí Fakultní nemocnice Ostrava Tomáš Oborný sdělil, že chlapec zůstává v péči lékařů Oddělení pediatrické resuscitační a intenzivní péče. „Jeho zdravotní stav však je již stabilizovaný, je mimo ohrožení života," upřesnil Oborný.

Zatím není vůbec jasné, proč se na chlapce automat na prodej pamětních mincí vlastně převrátil. „Policie nyní musí počkat na vyjádření expertů, zda náhodou nebyl přístroj špatně umístěný, či zda nebylo něco zanedbáno. Na případu intenzivně pracujeme," sdělila mluvčí bruntálské policie Ivana Křištofová s tím, že obdobný případ zdejší policie nepamatuje. 

Čtěte také: Automat na mince spadl na šestiletého chlapce, ten je v kritickém stavu