„Vyzkoušela jsem si spoustu simulátorů jako rotační židli, gyroskop, stěnu nulové gravitace. Pak nás rozdělili do dvou posádek hlavní a záložní. Obsadili jsme místa v maketě raketoplánu, a podnikli tak simulovaný let do vesmíru,“ popisuje zážitky Veronika.

„Chovali jsme se, jako by šlo o skutečný let. Trval asi hodinu a půl. V průběhu jsme měli potíže s kyslíkem, palivovými články i počítači. Nakonec jsme ale bezpečně přistáli,“ říká Veronika a dodává: „Byli jsme na sebe opravdu hrdí. Loňská posádka v průběhu simulovaného letu ‚zahynula’.“ V Belgii se také setkala se slavným českým kosmonautem Vladimírem Remkem.

„Bylo to skvělé, obrovský zážitek. Strašně ráda bych se také kosmonautice věnovala,“ míní studentka gymnázia v Hlučíně.

A jak se do belgického Euro Space centra dostala? Uspěla v soutěži Expedice Mars 2011, která je určena mladým zájemcům o kosmonautiku.

„Tato soutěž mě velmi nadchla, a jelikož patří astronomie mezi mé hlavní koníčky, neváhala jsem a přihlásila se,“ vzpomíná Veronika, co předcházelo. Cesta k úspěchu nebyla vůbec jednoduchá. Soutěž měla několik kol.

Veronika prošla sérií tří testů z astronomie, kosmonautiky a biologie. V dalším kole musela vypracovat odborný projekt. Vše zvládla a dostala se až do semifinále, které proběhlo na přelomu září a října na Slovensku.

„Při tomhle semifinálovém soustředění nás čekala spousta aktivit, úkolů a testů, které z nás měly odhalit ty nejlepší. Zároveň jsme si taky prošli kurzem první pomoci, poslechli jsme si několik odborných přednášek,“ říká.

„Součástí semifinále byla také samozřejmě obhajoba projektu, na základě kterého jsme byli vybráni do semifinále, nebo testování angličtiny. Poslední semifinálový den velitelé našich odborností vyhlásili 12 postupujících do finále, a i když jsem to vůbec nečekala, byla jsem i já mezi těmi šťastlivci,“ vzpomíná studentka gymnázia. Všichni finalisté pak společně odjeli do Prahy, kde vyfasovali modré kombinézy k výcviku v Euro Space centru.

„Byla to skvělá zkušenost, která se podaří málokomu. V budoucnu se mi bude určitě hodit a vedle nových vědomostí, zážitků, zkušeností jsem poznala také skvělé kamarády nejenom z České republiky,“ dodává závěrem Veronika.