Tradiční Den policie se už v sobotu koná na Slezskoostravském hradě. Letošní jedenáctý ročník se ponese v pohádkovém duchu. Organizátoři pro děti připravili speciální soutěž, ve které prvních pět set účastníků získá populární knihu Policejních pohádek.

„Knihu zatím nelze koupit v žádném knihkupectví, návštěvníci tak mají jedinečnou příležitost rozšířit svou knihovnu o první Policejní pohádky. Soutěž začne v 10.45 hodin a na děti čeká osm soutěžních úkolů. Po jejich úspěšném absolvování obdrží prvních pět set knihu," uvedla mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková.

Během celého dne si příchozí mohou na Slezskoostravském hradě a v okolí prohlédnout nejrůznější techniku. Dozvědí se také zajímavé informace o různých kriminalistických technikách a postupech. „Předpokládáme, že stejně jako v minulých ročnících se i letos ocitnou v obležení kriminalističtí technici, od kterých si návštěvníci na památku chtějí odnést svůj daktyloskopický otisk, případně chtějí proniknout do některého z tajů kriminalistické techniky," dodala mluvčí s tím, že zájemci se mohou těšit i na prezentaci speciální pořádkové jednotky, zásahové jednotky, dopravní služby, pyrotechnické služby, oddělení hlídkové služby, cizinecké policie nebo oddělení kriminalistické techniky.

Samotný program začíná v 10 hodin. Na Dni policie se mimo jiné představí zásahová jednotka pronásledující pachatele. Své umění předvedou i další složky integrovaného záchranného systému. Diváky čeká i ukázka z výcviku psů a koní ostravské městské policie nebo zákrok vězeňské služby proti trestancům. K vidění bude i bojové umění musado či společný zásah hasičů, policistů a zdravotníků při dopravní nehodě.

Celodenní program naleznete zde

MichalFest: Rédl, Urbánek a N.O.H.A.

Důl Michal v OstravěNa Dole Michal v Ostravě-Michálkovicích se v sobotu od 11.30 hodin uskuteční třetí ročník hudebního festivalu MichalFest. I letos se návštěvníci mohou těšit na kvalitní a atraktivní hudební program zahrnující mimo jiné koncerty skupin N.O.H.A., Vlasty Rédla, Borise Urbánka s Tutu, Elis, Rybiček 48, UDG, Úspěchu, ale i dalších kvalitních interpretů.

MichalFest dává kromě obecně populárním interpretům prostor také kvalitním regionálním kapelám.

Letos se tak představí například vítěz posledního ročníku soutěže Boomcup skupina The dust, havířovská kapela Ajdontker či ostravská hudební formace Acoustic Irish, Naked Floor a další.

Připraven je také doprovodný program zahrnující ohňostroj, možnost bezplatného využití nafukovacích atrakcí a her a jiných zábavných aktivit pro děti. Děti do 150 centimetrů budou mít na festival vstup zdarma, pokud přijdou v doprovodu dospělé osoby.

Předpokládaný konec festivalu je v jednu hodinu v noci. V nočních hodinách budou posíleny spoje MHD jedoucí z Michálkovic do centra města. Vstupenky v předprodeji lze zakoupit za 180 korun, respektive 140 korun (snížená cena platí pro seniory a studenty). Cena vstupenky na místě činí 250 korun. 

Festival letního ostravského kina Flok

Moravskoslezská metropole zažije filmové léto pod širým nebem. Podílí se něm Divadlo loutek, Trojhalí Karolina, Cooltour a Minikino. Ke každému filmu je připraven doprovodný program. V případě nepříznivého počasí bude na každé promítání připravena i takzvaná mokrá varianta.

„Celkem máme připraveno čtrnáct snímků. Trojhalí Karolina nabídne 14. července a 21. a 28. srpna doprovodné akce ke kultovní sérii filmů o Batmanovi, neúnavném bojovníkovi za spravedlnost Bruci Waynovi," uvedli pořadatelé.

Letní promítání začíná v sobotu v Amfiteátru Divadla loutek v 21 hodin filmem Jízda Jana Svěráka s hudbou skupiny Buty.

Atmosféru první projekce zpestří kapela G. G. Pump. Pro všechna představení platí jednotná cena 50 korun. Vstupenky vždy zakoupíte přímo na místě. Všechna promítání začínají ve 21 hodin. Kompletní program na www.flokostrava.cz

Komentovaná prohlídka Obchodní domy

Komentovaná prohlídka, kterou pořádá Ostravský informační servis tuto neděli, se tentokrát zaměří na ostravské obchodní domy. „V Moravské Ostravě vznikaly obchodní domy transformací místních rodinných maloobchodů i zakládáním poboček velkých obchodních společností s celorepublikovou působností.

Do skupiny těch prvních náležely firmy ostravských obchodníků židovského původu, kteří vesměs působili ve městě již od konce 19. století. Patřili k nim Moritz Bachner, Adolf Füftschitz, Isak Borger či Jakub Nesselroth. V roce 1922 k nim přibyl Igo Wechsler, který otevřel v Moravské Ostravě obchodní dům Textilia," uvedla vedoucí průvodcovské činnosti Ostravského informačního servisu Sylva Burgertová s tím, že v Ostravě zakládaly od roku 1929 své obchodní domy také mimoostravské obchodní společnosti, jako například ASO nebo Brouk a Babka.

Prohlídky se budou konat v časech 10 a 14 hodin. Sraz je na Smetanově náměstí (před Divadlem Antonína Dvořáka). Vstupné se platí na místě a pro dospělé stojí 80 korun, děti, studenti a senioři zaplatí 50 korun.