Plné popelníky nedopalků. Bary zahalené v cigaretovém dýmu. Lidé kouřící u piva nebo kávy. Tento pohled se možná již brzy nadobro ztratí z hospod a barů po celé republice.

Třičtvrtě roku po pádu Nečasovy vlády, která se chystala zákaz kouření v hospodách projednat, s ním opět přichází ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). „Ministr je pro zákaz kouření v restauracích a hodlá sněmovně předložit takzvaný protikuřácký zákon, který se připravoval již za ministra Leoše Hegera. Věříme, že zákon projde, ale bude záležet na diskusi v Poslanecké sněmovně," uvedla již dříve Dana Šalamunová z tiskového odboru ministerstva.

Investice do vzduchotechniky

Ostravští restauratéři by si ale se zavedením nového zákona poradili.

Například kuřácký bar Orbis na Sokolské třídě v centru Ostravy je v pátek a o víkendech plný většinou mladých lidí, a málokdo klábosí u piva bez cigarety.

„Už jsem se ptal návštěvníků a se zákazem kouření by neměli problém. Zřídili bychom prostor pro kuřáky venku, případně v místnosti pod barem," sdělil své plány provozovatel baru Petr Prášil. Spíše mu ale vadí, že kvůli kuřákům investoval nemalé peníze do vzduchotechniky, která vypuzením čoudilů z baru bude k ničemu.

„Nemáme možnost prostory nějakým způsobem oddělit na kuřácké a nekuřácké, pokud by ale zákon vešel v platnost, určitě bych kouření omezil plošně," dodal provozovatel baru Orbis.

Seznámení u cigarety

Další hospodou, ve které málokdy sedí nějaký štamgast u půllitru bez cigarety, je pivnice U Rady v Poštovní ulici. Prostory jsou tady rozděleny na kuřácký výčep a nekuřácký salonek. „Lidé by ale zákaz kouření spíše ocenili, a já jako kuřák taky. Alespoň by skončila ta věčná debata a nemuseli bychom nic řešit. Kuřáci nemají problém vyjít ven a možná nám i přibude zákazníků během oběda. Některým lidem vadí, když se stravují v zakouřeném podniku," řekl Deníku Marián Bavlštík, provozní pivnice.

Jednou z hospod, která je nekuřácká už od svého vzniku, je relativně mladá hospůdka Sádrový ježek v Janáčkově ulici.

„Z předchozích zaměstnání mám zkušenosti, že není příjemné jít posedět a mít šaty načichlé kouřem. To platí dvojnásob, když se jedná o pracovní schůzku. Rozhodl jsem se udělat Sádrového ježka nekuřáckým i na základě zkušeností ze zahraničí, kde je kouření v barech zakázáno dlouhé roky," vysvětlil majitel hospůdky Jakub Šusta. Navíc dodal zajímavý postřeh: „Když se kuřáci sejdou na cigaretě před hospodou, často se dají do řeči a seznámí se. To se v hospodě, kde každý může kouřit u svého stolu, nestává," uzavřel majitel Sádrového ježka.