Ale právě na poslední víkend připravili hlavní organizátoři řadu doprovodných akcí. Tou divácky nejzajímavější bude pořádání prvního ročníku mezinárodního mistrovství České republiky soutěže imitátorů Elvise Presleyho. „Finále je na programu v sobotu a věříme, že se bude i tato soutěže milovníkům amerických veteránů líbit," uvedl ředitel výstaviště Černá louka Karel Burda.

S průběhem druhého ročníku výstavy je stejně jako v minulém roce spokojený. A to nejen díky vysoké návštěvnosti. „Po odchodu hudebního festivalu Colours of Ostrava jsme hledali projekt, který by během léta oslovil širokou veřejnost. A jsem rád, že jsme se výstavou amerických veteránů trefili do vkusu Ostraváků," pochvaluje si Burda.

Loni výstavu navštívilo přes dvacet tisíc návštěvníků, což ale není číslo, které nebude o víkendu překonáno. „Opět se potvrdilo, že na Ostravsku i v širokém okolí je spousta motoristických fanoušků, kteří podobné výstavy vyhledávají a rádi na něj chodí. Podle ohlasů je jasné, že se jim i tato výstava líbila," pokračoval Burda.

Na Černé louce je k vidění pět desítek vozů vyrobených od roku 1928 až 1980. „Zajímavostí je, že všechny vozy jsou zapůjčeny výhradně od sběratelů z našeho regionu," zdůraznil Burda s tím, že celková hodnota vozů se nedá přesně vyčíslit.
Výjimečných vozů je na Černé louce několik. Sami organizátoři si nejvíce cení asi Auburnu z roku 1928, které automobilka v tomto roce vyrobila jen ve třech provedeních.

„A jedno z nich je k vidění v Ostravě," usmál se Burda. Znalci ocení také další veterány od Cadillacu, Lincolnu nebo Chevroletu. Vstupné na výstavu (každý den až do neděle od 10 do 18 hodin) činí pro dospělé 60 korun, děti a důchodci zaplatí 40 korun.

A jak zachytil druhý ročník výstavy American Classic Cars na ostravské Černé louce fotograf Moravskoslezského deníku Pavel Sonnek? Prohlédněte si naši fotogalerii.