„Telátko se narodilo asi před měsícem a teď už je z nejhoršího venku. Věřím, že z něho vyroste pořádný antilopí býk," řekl Petr Sedláček, který má v safari antilopy na starosti.

Samce a dvě samice antilopy losí získali chovatelé ze safari v loňském roce ze Školního zemědělského podniku České zemědělské univerzity v Lánech, kde tato zvířata úspěšně chovají.

„Tyto antilopy vyžadují, ostatně jako všechna zvířata, stálou péči. Na potravu ale nejsou náročné, běžně se pasou na trávě a rády spásají větvičky. Je zajímavé, že ve srovnání s naším skotem málo pijí, na vodu jsou opravdu nenáročné. My je sice napájíme, ale vystačili by si i s vodou, kterou přijímají spolu s potravou. Jsou poměrně otužilé, ale když se teplota blíží nule, tak je odvádíme do stáje," vysvětlil Petr Sedláček.

Antilopy losí jsou největším druhem antilop. Samci, kteří jsou dvakrát větší než samice, mohou dosáhnout hmotnosti až jedné tuny. V přírodě žijí v Africe na jih od Sahary v pásu od Etiopie přes jižní Kongo až po Jihoafrickou republiku. Obývají stromové a křovinaté savany, světlé lesy, polopouště i horské oblasti.

Tyto antilopy jsou poměrně učenlivé, v zajetí jsou nenáročné, krotké a důvěřivé, a proto probíhají pokusy o jejich domestikaci. Poskytují velké množství křehkého masa, velmi kvalitní kůži a jejich mléko má větší obsah bílkovin a tuku než mléko kravské.

„My ale o užitkovém chovu neuvažujeme. Antilopy bereme jako zpestření nabídky pro návštěvníky našeho safari," zdůraznil Petr Sedláček.

Ladislav Olejníček