Téměř sedm desítek cyklistů, dospělých i dětí, vyrazilo v sobotu na vyjížďku z Karviné k Rybímu domu v Chotěbuzi. Společně se členy fryštátské PZKO se na zhruba patnáctikilome­trovou trasu vydalo i 12 cykloturistů z polských Zębrzydowic.

Rybí dům nebyl vybrán náhodou. Každý z účastníků si tam mohl v chovném rybníku ulovit pstruha, kterého mu pak organizátoři odpoledne na zahradě PZKO ve Fryštátě upekli. Kdo chtěl, mohl ochutnat ještě výborně připravené ho sumečka. Sedělo se, jedlo, pilo české pivo, zpívalo a povídalo. Tak jako to mezi přáteli bývá…

Ryby a společné grilování

„Společný výlet do Chotěbuze jsme pořádali už poněkolikáté, a tentokrát se stal jednou z akcí přeshraničního projektu, do kterého jsme se zapojili společně s kolegy z Zębrzydowic. Chceme si vzájemně představit českou a polskou kuchyni a tradiční jídla. Proto ty ryby a společné grilování," přiblížil souvislosti sobotní akce předseda fryštátské organizace PZKO Janusz Wałoszek.

Spokojeni byli bez výjimky všichni, děti i dospělí. Na odpolední posezení dorazili i členové fryšátské PZKO, kteří třeba už dlouhou dobu v Karviné. Podívat se a popovídat so s příteli, přišel například Andrzej Fierla, který žije už víc než deset let v Praze. „Jsem tu s dětmi na prázdninách u rodičů, takže jsem nemohl chybět," prozradil.

Sobotou nic nekončí

Organizátoři se blýskli po všech stránkách perfektním servisem, přestože rekonstrukce jejich základny stále není u konce. Díky ideálnímu počasí a zázemí zrenovované kuchyně, se gril s výčepem hodily právě na zahradu, kde se sedělo.

Sobotní akcí ale společný česko-polský projekt s názvem Projekt Regionální kuchyně – tradiční jídla z levé i pravé strany Olzy rozhodně nekončí. „Ještě v létě jsme pozváni do Zębrzydowic a na podzim proběhne ještě jedna společná lace v rámci tohoto projektu u nás," dodal předseda MS PZKO v Karviné-Fryštátě, Janusz Wałoszek.