KULINÁŘSKÁ AKCE SE KONALA POPÁTÉ

Gastrofestival Ochutnej Osoblažsko se v průběhu let stal vyhlášenou akcí, která letos do osoblažského parku přilákala stovky lidí, a to nejen z Osoblažska. Rodina s dětmi z Krnova nebo z Pusté Polomi například přijela parním vláčkem, manželé z Karlovic se vydali do 45 kilometrů vzdálené Osoblahy na kole, o gastrofestivalu věděli lidé z Ostravska, Opavska, Olomoucka…

Do Osoblahy je přilákalo nejen výborné jídlo, ale i velmi příjemné místo konání a celková atmosféra akce. Přestože u stánku se tvořily chvílemi fronty, nikdo se netlačil ani nemračil.

Porotci i hosté ochutnávali 17 soutěžních jídel, s nimiž se do soutěže přihlásili jednotlivci i místní spolky, jako například Muzeum Osoblaha, Český svaz žen Slezské Pavlovice, Hlinecké selky, mladí hasiči Slezské Rudoltice, Střední škola zemědělství a služeb, Klub přátel Osolažské úzkokolejky a další.

„O akci nám řekla kamarádka, ale nečekala jsem, že to tady bude tak příjemné. Dopoledne jsme se byli podívat ve Slezských Rudolticích a v Bohušově, prošli jsme se na zříceninu Fulštejn, měli jsme štěstí, že jsme zrovna viděli jet parní vláček.

Na Osoblažsko jsem jezdívala jako dítě s babičkou, od té doby jsem zde dlouho nebyla, jen jsme vezli syna do Pelhřimov na festival. Určitě se sem vrátíme, až bude nějaká akce," vyjádřila svou spokojenost Marie Hřivňacká, která přijela s manželem a dcerou z Háje ve Slezsku.

„Na letošním ročníku mě potěšilo, že přišla spousta lidí. O jídlo byl takový zájem, že už kolem třetí jsme už většinou měli prázdné kotle. Ještě že Hlinka toho navařila tolik, že se dostalo i na všechny opozdilé strávníky. Potěšilo mě také to, jak letos měly stánky vkusné výrobky.

Foukané sklo, koření, šperky i drobné ruční výrobky. Nebyly tu takové ty kýčovité hlouposti, jaké známe z některých tržnic," uvedla Dagmar Návratová ze sdružení Královský stolec, která vaření a předávání cen také fotografovala.

Hodování doplnil kulturní program pro děti i dospělé, v němž se představili například žáčci Základní umělecké školy Město Albrechtice. Ochotnické divadlo Osoblaha přišlo s osobitým pojetím oblíbené televizní show o vaření. Na fotbalovém hřišti se utkaly týmy mužů a žáků z Osoblahy a Slezských Pavlovic. Akci pořádal Mikroregion Sdružení obcí Osoblažska ve spolupráci s Osoblahou a neziskovým sektorem regionu.

Jaké byly soutěžní speciality 2016

1. Středí škola zemědělství a služeb: Griliášové trubičky
2. Spolek Slezské Rudoltice: Řecká pita
3. Kateřina Horňáková: Čertíkovy karbanátky
4. MAS Rozvoj Krnovska: Vychytaný boršč

5. Muzeum Osoblaha: Srnčí na zelenině
6. Český svaz žen Slezské Pavlovice: Chilli con carne
7. Jaroslava Breuerová: Rusínské koláčky
8. Královský stolec: Kulajda

9. Hlinecké selky: Hlinecká zabíjačková polévka
10. Mladí hasiči Slezské Rudoltice: Falešná dršťková
11. Kozí farma Arnultovice: Kozí Queso Blanco
12. Klub přátel Osoblažské úzkokolejky: Tvarohový dezert

13. Manuela Suchá: Sarmale (holubky)
14. Gmina Izbicko: Ovoce v nápojích
15. Gmina Izbicko wes Siedlec: Slezský koláč
16. Dívčí Hrad pro Osoblažsko: Kachní paštika s cibulovým chutney
17. Vlasta Křížková: Zabijačkový guláš

Gabriela Mathiasová