„Velmi nás to mrzí. Zrovna před tou vloupačkou jsme se bavili, že naše práce, spočívající v pomáhání rodinám, má smysl i v tom, aby nevyrůstali lidé, kteří mají potřebu dělat podobné věci," nechala se slyšet specialistka fundrisingu a veřejných vztahů CPRSP Lenka Daňová. Zloděj si podle ní příliš nepomohl, odnesl si jen autorádio. Ale, aby se dostal dovnitř, rozbil u Škody Octavie zadní okénko.

„To zřejmě proto, že mu nešly otevřít dveře, u kterých vypáčil zámek," uvedla Daňová s tím, že policejní vyšetřovatel odhadl škodu na deset tisíc korun. CPRSP ostatně volalo policisty za posledního půldruhého roku už popáté. Nejprve našli rozbité okénko u Fordu Tranzit, zloděj sebral startovací kabely.

„Potom nám očesali všechny čtyři kola ze Škody Roomster a vůz nechali stát na cihlách a špalkách. Stejnému autu ukradli i mlhovky," sdělil Jan Zuchnický, vedoucí správních činností neziskovky. Ta ve čtvrtém případě přišla o celé auto.

„Vloni v létě nám podpálili Škodu Felicii. Podle policistů se toho dne odehrálo v Ostravě-Jihu nějaké žhářské tažení. Hořely tehdy popelnice v Zábřehu, něco ve Vítkovicích. Není nám známo, že by byli pachatelé vypátráni," řekl Zuchnický.

Neziskovka spatřuje příčinu nejen v části společnosti, ale rovněž v lokalitě. Její středisko RODINA i projekt VÝZVA totiž sídlí v budově bývalé patologie v areálu zábřežské nemocnice, kde je po setmění pusto, prázdno. „S dobrými úmysly tu jezdí jen strážníci," tvrdili její pracovníci.

Kvůli zlodějům a vandalům zkoušeli své vozy odstavovat u hlavní cesty, kde stojí obytné domy a je více světla. „Tam se však staví, takže jsme začali parkovat znovu u našeho objektu a tím vytvořili podmínky pro vykradení auta, jímž jezdíme za klienty," dodali lidé z CPRSP.

K TÉMATU

Centrum pro rodinu a sociální péči Nezisková organizace, jejímž cílem je pomáhat rodinám i vztahům v nich, funguje od roku 1993. Působí kromě Ostravy v Třinci, Opavě, Krnově. Vloni využilo jejich služeb a poradenství 8541 lidí. Jednou z aktivit je také Kurz efektivního rodičovství, v němž se zážitkovou formou s lektory probírají základy pozitivní výchovy i jejích vnesení do života. Kurz začíná v Syllabově ulici 19 ve Vítkovicích v pondělí 17. října v 17 hodin. Pokračuje poté každé další pondělí až do 12. prosince.

Související: Okradení hospice: Zloději odmontovali kola z auta. Lidé nabídli pomoc