„Nedávno jsem šla kolem a byla jsem zděšená. Na náměstí i s dětmi teď budu muset chodit jinou cestou," řekla Monika Capiarzová, která bydlí u Kauflandu. I ona si stojí za názorem, že nepřizpůsobivých se kolem Kosmosu vyskytuje čím dál více.

Zvěsti o stěhování nepřizpůsobivých na Kosmos vám potvrdí i v blízké Hospůdce U Marty. „Studenti, kteří sem chodí na pivo, se o tom baví a podle jejich vyprávění se tam skutečně poslední dobou objevily nové rodiny tzv. nepřizpůsobivých," prozradila Deníku servírka.

Na recepci v kolejní části ubytovny zase tyto „zaručené" informace zmírňují. „Povídá se všelicos, ale já nevím o tom, že by se do té komerční části ubytovny nastěhovaly rodiny nějakých asociálů," řekla redaktorovi tamní recepční a odkázala ho na správce objektu.

Tomáš Čížek je v kritice velmi otevřený a tvrdí, že se před tímto problémem zavírají oči a Karvinou ovládají Romové. Jiní jsou naopak opatrní a neví, co si o tom myslet.

„Je pravda, že jsem kolem nikdy nepřizpůsobivé neviděla. Ale chodím tam maximálně jednou týdně. Zase proč by si ostatní vymýšleli?" řekla trochu rozpačitě Aneta Dalíková.

Jednatel Kosmosu fámy popírá

Jednatel Kosmosu Bohuslav Rychtar tvrdí, že je to všechno úplný nesmysl.

„Na ubytovně Kosmos nikdy nebyl ubytován jediný nepřizpůsobivý občan a nikdy také ubytován nebude. Rozhodně není v zájmu ubytovny ani karvinských občanů, abychom tuto naši zásadu porušili," řekl.

Jeho prohlášení a ujišťování však zpochybňuje sám primátor města Tomáš Hanzel.

„Nejde jen o Kosmos. Obecně považujeme tak trochu za podraz skutečnost, že jak na ubytovnu Předvoj, tak do Kosmosu majitel, tedy společnost RPG, stále stěhuje problémové nájemníky, přitom městu její vedení slíbilo, že to skončí. Například u Kosmosu jsme byli ujišťováni, že tam nepřizpůsobivé nikdo neubytuje, a skutečnost je bohužel jiná. Signály o problémech už samozřejmě máme a zařídíme se podle toho chystáme větší kontroly a oblast už sledujeme," řekl karvinský primátor.

Podle něj je však nutné říci, že městská ani státní policie v okolí Kosmosu zatím žádné problémy neřešila.

„Dokud stát nezmění zákony a nezarazí ubytovací byznys, budeme tohle řešit donekonečna," řekl Deníku Tomáš Hanzel.