Je ale velmi pravděpodobné, že výsledek pitvy ukáže na závadný alkohol. „Lékaři v době hospitalizace šestapadesátileté ženy konstatovali její intoxikaci metylalkoholem," uvedla Holčáková. Množství jedovatých látek se lékařům sice podařilo během léčby výrazně snížit, ale žena byla stále ve vážném stavu. Nakonec otravě a jejím následkům podlehla.

Policisté dál prověřují, jak se žena k závadnému alkoholu dostala, kde pila. Vědí už, že jej koupila v období mezi říjnem a listopadem loňského roku. Tedy v době, kdy metanolová aféra vrcholila. V bytě policisté našli dvě desítky lahví s lihovinami. Všechny byly nekolkované a bez etiket. Testy potvrdily, že v některých z nich byl smrtelně nebezpečný metanol.

Během pobytu v nemocnici žena nebyla schopna s policisty komunikovat. Nebyla vyslechnuta. „Kriminalisté tedy pokračují ve vyšetřování. Pravděpodobné je, že žena požila alkohol doma. Zatím ale nemůžeme odmítnout ani možnost, že vypila jiný toxický alkohol. Zdroj otravy v tomto případě zatím zůstává nezjištěn. Pracujeme se všemi verzemi," řekla mluvčí policie.

Od loňského podzimu zemřely v ČR po vypití nekvalitního a většinou zřejmě nelegálně vyrobeného alkoholu více než čtyři desítky lidí. Poškozených, kteří požili otrávený alkohol, je přes 120. Policie v případu stíhá přibližně sedm desítek lidí. Většina z nich byla obviněna z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Někteří ale i z obecného ohrožení. Letošní otravy metanolem už bude policie vyšetřovat zvlášť mimo hlavní část kauzy.

Policie stále varuje, aby lidé při konzumaci alkoholu byli opatrní. Vyhnout by se měli například dopíjení starých zásob. „Apelujeme na veřejnost, aby nepila alkohol neznámého původu, který není označený kolky," uvedla policejní mluvčí.