Několik dnů bojovali lékaři, policisté, hygienici a celníci s nebezpečím, které se šířilo jako infekce. Do prodeje se dostal jedovatý alkohol, kterým se otrávilo několik lidí. Tři z nich zemřeli, další jsou v ohrožení života, nebo jim hrozí trvalé následky, včetně slepoty. Všichni pili alkohol, například vodku, rum a další značky, který se prodává za nízkou cenu jako čepovaný z barelů do PET lahví, nebo ho někteří prodejci také rozlévali přímo do štamprlí. Jak se ukázalo, koncentrace jedovatého metylalkoholu byla zřejmě velmi vysoká. Jeden z otrávených, který oslepl, řekl, že vypil jen jednu skleničku.

Ani teď po dopadení výrobce a vsazení do vazební věznice však není nebezpečí zažehnáno. Alkohol může být i přes mohutné výzvy ke stažení a varování obyvatelstva před nákupem i konzumací stále v prodeji a mohou se trávit další lidé.

Komplikované prokázání jedu v alkoholu

Vše začalo v sobotu 1. září, kdy v Havířově zemřel první otrávený. Jednalo se o 62letého muže. V pondělí byla do nemocnice v kritickém stavu přivezena jeho 59letá manželka, která zemřela ještě téhož dne. Když s podobnými příznaky přivezli v úterý a ve středu do stejné nemocnice další dva pacienty, muže ve věku 55 a 51let, pojali lékaři podezření na otravu alkoholem. Muž, který byl při vědomí, však požití podezřelého alkoholu popřel. Přiznal se až ve chvíli, kdy byla do nemocnice ve čtvrtek přivezena další pacientka ve věku 57 let, u které se rychlým rozborem prokázal v krvi metylalkohol. Ten se k výrobě lihovin používat nesmí. V té chvíli se spustila rozsáhlá akce.

Razie ve stáncích

Už ve čtvrtek odpoledne, pouhou hodinu po nahlášení od havířovských lékařů, policisté, celníci a hygienici uzavřeli v Havířově-Šumbarku tři prodejní stánky, kde si lidé mohli kupovat alkohol čepovaný z barelů. Jednalo se o rum, vodku a další značky. Zda byl závadný alkohol prodáván právě v některém z těchto stánků, prokáží až laboratorní rozbory. Alkohol byl postupně zajišťován v dalších prodejnách.

Úmrtí na otravu alkoholem vyšetřují i v Ostravě

Lidé otrávení jedovatým alkoholem byli přijati i v nemocnicích mimo Havířova. V Ostravě ve čtvrtek zemřel 59letý muž. „Jednou z prověřovaných verzí je možnost intoxikace metylalkoholem. Muž měl v předchozích dnech konzumovat též alkohol. Po zhoršení zdravotního stavu byl muž převezen v pondělí záchranáři do nemocnice, kde ve čtvrtek zemřel," uvedla k ostravskému případu mluvčí policie Gabriela Holčáková.

V pátek přibyli další otrávení

V pátek kolem poledne byla v havířovské nemocnici přijata další žena. Sama si zavolala záchranku. Po převezení však ztratila vědomí. I ona je v kritickém stavu a v bezvědomí. Její partner byl rovněž ošetřen, ale jeho stav nebyl tak vážný a na vlastní žádost nemocnici opustil.

Jeden pacient byl s otravou přijat v nemocnici v Orlové. Jde o muže z Bohumína. Několik dalších pacientů vyhledalo lékařské ošetření v ostravských nemocnicích. Někteří zůstali hospitalizováni. Kde si koupili alkohol, zjišťuje policie.

Lidé byli varování před nákupem i pitím podezřelého alkoholu

Policie už ve čtvrtek po zabavení prvních barelů s alkoholem, u kterého se prokázalo, že nebyl prodáván legálně, vydala naléhavou výzvu, aby lidé, kteří si pochybný alkohol koupili, se jí přihlásili a při sebemenších zdravotních problémech ihned kontaktovali lékaře. Varování platí i nadále. V případě otravy hrozí oslepnutí, koma a v nejhorším případě i smrt.

Znění výzvy: „V době od 1. září 2012 do 6. září 2012 bylo v NsP Havířov hospitalizováno 6 osob pro podezření z otravy Metylalkoholem, z toho 2 osoby již zemřely a 3 jsou ve vážném stavu. Otrava mohla být způsobena požitím čepovaného tvrdého alkoholu, především v lokalitě Havířova Šumbarku. Vyzýváme všechny občany, aby se zdrželi konzumace jakéhokoliv neoznačeného alkoholu, zejména pak alkoholu čepovaného! Všechny občany, kteří takový alkohol zakoupili, vyzýváme, aby jej nekonzumovali a vyrozuměli Obvodní oddělení Policie České republiky Havířov 1 osobně, nebo na tel. čísle 974 744 651, případně na bezplatné lince 158," vyzvala krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Varování před rizikem otravy hlásali v ulicích Havířově strážníci z reproduktorů svých služebních vozidel.

Vyšetřování si převzala krajská kriminálka

Právě na základě rozsahu tragického případu si vyšetřování převzala krajská policie. Ta se ve spolupráci s havířovskými kriminalisty a celníky pustila do hledání výrobce alkoholu. Vyloučeno není ani to, že by se alkohol mohl prodávat v jiných částech města, nebo i regionu. Stejně tak existuje podezření, že jedovatá várka byla stočena i do klasických lahví a prodávána nejen ve stáncích.

„Jde skutečně o velmi závažnou situaci. Lidem jde opravdu o život. Za dobu své praxe nepamatuji, že by se tolik lidí otrávilo alkoholem. Většinou se jednalo pouze o jednotlivce," řekla Deníku krajská hygienička Helena Šebáková.

Výrobce je ve vazbě

V neděli policie informovala o tom, že byl odhalen pravděpodobný výrobce. Zatčen byl v sobotu a po výslechu ho policisté obvinili a vsadili do vazby.

„Policisté územního odboru Karviná obvinili 36letého muže z Havířova z trestného činu proti životu a zdraví. Soud rozhodl – na základě podnětu policistů a návrhu státního zástupce – o vzetí obviněného do vazby. Policisté zajistili v rámci provedených prohlídek věci důležité pro trestní řízení, které budou podrobeny znaleckému zkoumání," uvedla krajská policejní mluvčí Soňa Štětínská.

Další otrávený je v nemocnici na jihu Moravy

„Nyní je možné také sdělit, že policisté přijali oznámení o další možné intoxikaci metylalkoholem. Jedná se o muže, který je hospitalizovaný na Jižní Moravě, ale na Moravskoslezský kraj, respektive Havířov, má vazby," doplnila Štětínská.

Podle informací Deníku jsou hospitalizování na Jižní Moravě dva pacienti - jeden v Kyjově a jeden ve Znojmě. 

Více ZDE