Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Palírny rozjely výrobu, třešně a další mění v tekuté dobroty

Karvinsko Palírny na Karvinsku pomalu začínají svoji sezonu. Prvním ovocem, ze kterého lidé chtějí pálenku, bývají třešně. V palírně ve Stonavě zahájili práce už tento týden v pondělí, v Horní Suché naplánovali první pálení na příští středu.

9.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK / Jiří Kopáč

„Vždy záleží na tom, kdy dozrává ovoce. Začínáme třešněmi, které už jsou obrané a kvasí. Následovat budou jablka, broskve, meruňky, švestky a hrušky," říká majitel palírny z Horní Suché Richard Förster. Podobně situaci popsal i Vojtěch Feber z palírny U zelené lípy ve Stonavě, kam v současné době lidé vozí kvas z třešní a objednávají se už na pálení švestek, hrušek a jablek. „Nejvíce za pěstitelské období zpracujeme právě jablka," říká vedoucí výroby palírny z Dolního Žukova Miroslav Ščerba.

Kolik bude výsledné pálenky, záleží především na kvalitě ovoce a kolik z něj vzejde kvasu, který se dále vypálí. „Díky mírné zimě a slunečnému počasí bude vysoká cukernatost ovoce, jen nás trochu trápí sucho, kvůli kterému část úrody padá na zem nezralá," říká Feber.

Lidé vozí ovoce i vlastní kvas

Do většiny palíren mohou zákazníci přijít buď se samotným ovocem, nebo i hotovým kvasem.

„Většina našich zákazníků ovoce přiveze, my jim ho zpracujeme, provedeme fermentaci a následně destilujeme. Pak si za šest až dvanáct týdnů pro hotový destilát přijedou. Je ale i hodně takových, kteří si ovoce zpracovávají doma a přijedou s hotovým kvasem," říká Ščerba.

Doba? Také zde záleží na ovoci

Doba procesu se odvíjí od druhu ovoce. „Teď je nejvíce objednávek na třešně, u kterých celý proces i s kvašením trvá asi osm týdnů. Ale například jablka vydrží déle, když je někdo doveze v říjnu, tak pálenka může být hotová klidně až v březnu. Na hrušky, které tak dlouho nevydrží, si necháváme při objednávání prostor dříve," popisuje Förster.

Některé palírny přijímají jen zákazníky se sty a více kilogramy, ale není to tak všude. „Nedá se přesně specifikovat, s kolika kily lidi jezdí nejčastěji. Jedni přijdou s deseti a jiní zase se šesti sty," popisuje situaci v žukovské palírně Ščerba.

Na nedostatek zájemců si palírny stěžovat nemohou a mnohé také zákazníkům nabízejí možnost být při pálení přítomni. „Proces pálení trvá několik hodin a klienti mohou sledovat, jak s jejich kvasem nakládáme," říká Feber. Ovoce se pálí každý rok průběžně a posledních pálenek se zákazníci dočkají v období dubna a května.

MARTINA KOTULOVÁ

Autor: Redakce

9.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.
4 8

Jedovatý nikotin. E-cigaretou se přiotrávily desítky lidí

Angela Merkelová poté, co padla "Jamajka".
3 18

"Jamajka" klesla ke dnu, Německo míří k předčasným volbám

Výměnu pěti Čechů za Fajáda vyjednal Pelikánův bratr. Sloužil i jako pojistka

Výměnu libanonského agenta Alího Fajáda za pětici Čechů unesených v Libanonu vyjednal arabista a starší bratr ministra spravedlnosti Petr Pelikán. O výměně nejen vyjednával, ale při výměně také vyčkával v Bejrútu jako pojistka pro tamní vládu. Píše o tom server Aktuálně.cz na základě informací od čtyř vysoce důvěryhodných zdrojů. 

Ve školách chybějí kuchařky. Za pár let nebude mít dětem kdo vařit

Nízký plat a příliš tvrdá práce. Důvodů, proč se nikdo nehrne pracovat do školních jídelen, je mnoho. Situace se v metropoli navíc v posledních letech výrazně horší. „Už dva roky hledám vyučenou kuchařku. 

Havlovo planoucí srdce a tvrdý alkohol v Dukovanech: nejlepší videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 18. až 19. listopadu 2017.

Odstraňování billboardů zpomalují zákony i neznámí majitelé reklamních ploch

Odstranění nejméně šestnácti reklamních poutačů řeší nyní jen na Blanensku a Vyškovsku pracovníci Krajského úřadu Jihomoravského kraje.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT