Hořet začalo osm minut po poledni. Na místo okamžitě po ohlášení vyjelo pět jednotek hasičů a také výšková technika. Oheň se stopadesátkám podařilo uhasit během několika minut. „Na střeše sportovní haly hořel materiál na paletách a polystyren," upřesnil příčinu požáru Petr Kůdela, mluvčí hasičů Moravskoslezského kraje, s tím, že podle prvotních informací nebyl při požáru nikdo zraněn.

Objekt navíc nyní prochází celkovou rekonstrukcí.

„Já jsem pracoval na zemi. Vím jen, že včera na střeše pokládali asfalt a dneska dopoledne tam něco lepili. Pak šli na oběd," okomentoval situaci jeden z dělníků. Společně se svými kolegy stál na chodníku a sledoval práci hasičů.

Na místo požáru ihned po oznámení vyrazily nejen hasičské jednotky, ale také zástupci města. Ti už krátce po třinácté hodině věděli, co přesně se na střeše sportovní haly stalo.

„Dělníci v tavicí peci rozpouštěli asfaltovou směs a lepili asfaltové pásy k izolační pěně. Přeskočila zřejmě nějaká jiskra a od roztavené asfaltové směsi se požár rozšířil na asfaltové pásy, které už byly položené i na uskladněný materiál, který byl v blízkosti tavné peci," řekla mluvčí novojičínské radnice Marie Machková. Na střeše se rovněž nacházely dvě tlakové lahve s hořlavým plynem, ten však naštěstí pomalu vyhoříval.

Na přesné vyčíslení celkových škod je ještě brzy, každopádně voda napáchala škody i v nižších patrech. „Zatím se škoda odhaduj v řádech statisíců, nicméně až po odkrytí spálené krytiny a dalších částí se zjistí, jaká je škoda ve skutečnosti. Zateklo do basketbalové haly a také do basketbalových šaten," upřesnila Machková.

Halu navštívil také starosta města Jaroslav Dvořák. „Považuji za velmi nešťastné, že v době, kdy měly práce na rekonstrukci objektu finišovat, došlo k této nehodě. Věřím, že brzy budeme znát její přesnou příčinu i výši škody. Zatím nejsem schopen odhadnout, zda bude mít požár vliv na termín dokončení stavby. To bude hlavní téma jednání se zástupci společnosti Geosan - Ridera. Velký dík za rychlý a kvalitní zásah však patří hasičům, " doplnil Jaroslav Dvořák.

Zástupci zhotovitele stavby se k požáru nechtěli vyjádřit.

„Nemám k tomu žádné vyjádření, jsem mimo Ostravu. Chlapi jsou na stavbě, včetně pana starosty, a vyšetřují příčinu požáru. Možná víte víc než já, já k tomu nemůžu poskytnout žádné informace," řekl Deníku Stanislav Smugala z firmy Geosan - Ridera, jež vyhrála výběrové řízení na kompletní rekonstrukci sportovní haly.