Špánik předloni v říjnu přepadl v Rakousku banku. Vešel do pobočky, vytáhl plynovou pistoli a zaměstnance přinutil k odemknutí trezoru. Vzal z něj 134 tisíc eur, v přepočtu 3,7 milionu korun.

Špánik v bance dokonce vystřelil. Namířil na úředníka, kterému chtěl zabránit v přivolání pomoci. Poté i s lupem uprchl.

Pracovník banky utrpěl poranění v podobě popáleniny na čele, přepadení mu navíc způsobilo psychický otřes. Dodnes navštěvuje psychiatra.

Špánik se ke zločinu přiznal. Uvedl, že sám nechápe, proč to udělal. „Netuším, co mne to napadlo," vypověděl. Vzápětí dodal, že chtěl tímto způsobem řešit svou svízelnou finanční situaci a velké dluhy.

„Byl jsem bez práce a musel jsem nějak splácet dluhy," prohlásil Špánik, kterému se osm a půl roku žaláře zdálo příliš.

V pondělí se u Vrchního soudu v Olomouci domáhal nižšího trestu. Senát ale jeho argumenty nevyslyšel.

„Zcela jsme se ztotožnili se závěry soudu prvního stupně. Trest ve výši osm a půl roku je přiměřený a zákonný," řekl Deníku mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Kromě přepadení banky má Špánik podle žalobce na svědomí i další násilnost. Zhruba deset dnů před rakouskou loupeží vtrhl do směnárny v Ústí nad Labem.

S atrapou zbraně se snažil zaměstnankyni přimět k vydání hotovosti. Žena se však začala bránit a Špánik s nepořízenou odešel. Verdikt vrchního soudu je pravomocný a není proti němu odvolání.