To, o čem se v Kopřivnici již nějakou dobu mluvilo, se 1. února stalo skutečností. Tamní stravovna, kterou doposud provozovala příspěvková organizace města Středisko sociálních služeb, má nového provozovatele. Tím se stala soukromá společnost SV Catering.
Změnou město ušetří
Objekt stravovny dostavělo město po dlouhých letech v roce 2011. Dokončení první etapy projektu nového domova pro seniory tenkrát vyšel na 36 milionů korun.
„Kapacita nového moderního stravovacího zařízení byla koncipována tak, aby odpovídala nejen stávající poptávce, ale i potřebám budoucí lůžkové části domova a zvyšujícímu se počtu seniorů ve městě, kteří jsou potenciálními odběrateli služeb. Počáteční provoz byl proto svěřen Středisku sociálních služeb, avšak po ročním vyhodnocení jsme se rozhodli hledat jiné řešení," sdělil starosta města Kopřivnice Josef Jalůvka.
Důvod změny provozovatele je prostý. Město doplatilo na nenaplněnou kapacitu a nízkou vytíženost vyvařovny, na její provoz doplácelo zhruba milion korun.
„Hlavní funkcí střediska je přitom zabezpečování sociálních služeb, nikoliv hledání komerčního využití volné kapacity stravovny. Proto jsme se rozhodli jít cestou pronájmu odborné firmě," zdůvodnila tento krok kopřivnická místostarostka Dagmar Rysová.
Město by mělo díky pronájmu ušetřit a do městského rozpočtu získat 580 tisíc za roční pronájem.
Cena obědů klesla
Za stravovnu nyní zodpovídá prostějovská společnost SV Catering, která vyhrála výběrové řízení vypsané městem. Ta má s poskytováním gastro služeb dlouholetou praxi.
„Firma převzala jak stávající personál, tak klienty, i námi nastavený režim stravování. Proto se klienti nemusejí bát nějakých výpadků provozu. Přímo v jídelně si lidé budou moci dál vybírat ze tří jídel a nově také z nabídky studených salátů, dva druhy pokrmů se budou zájemcům dále rozvážet. Nadále také zůstává nabídka bezlepkové a diabetické stravy," upřesnila Dagmar Rysová, jež vzápětí doplnila dobrou zprávu pro všechny strávníky, a to, že cena obědů klesla.
„V letošním roce se podařilo, že obědy dříve stojící 65 korun nyní stojí 63 koruny. Navíc má nový provozovatel zkušenosti s přípravou tradičních jídel bez použití polotovarů a v budoucnu chce nabídku rozšířit také o výběrové a nadstandardní pokrmy. Aby maximálně využil kapacitu zařízení, bude zajišťovat obědy nejen pro seniory a ostatní zájemce v Kopřivnici, ale také pro různé firmy a své stávající zákazníky mimo město."
Lidé, kteří stravovnu navštěvují, doufají, že se jich změny nijak zásadně nedotknou. „Obědy mi vozí a docela mi chutnají. Jím všechno a to, že si nevařím, mi značně ulehčuje," svěřila se paní Anežka a pokračovala: „A to, že se něco zlevní, v dnešní době vítám."