Gola ji v průběhu večerních a nočních hodin v návalu vzteku srazil k zemi, mlátil jí hlavou o zem, kopal do ní a také na ni naskakoval. Podle žaloby vzal do rukou i nezjištěný předmět, kterým ji několikrát udeřil.

Výsledkem byla velmi vážná vnitřní zranění, mimo jiné zhmoždění mozku a roztržení jater. Žena na následky zranění během několika desítek minut zemřela. Gola tělo ukryl do postele a zaházel je peřinou. Po čtyřech dnech pak mrtvolu odtáhl do přízemí ke kotli. Gola po celou dobu zůstal v domě i se svými dětmi.

Zatčení

Později odjel do Čech, kde jej asi po týdnu zadržela policie. V té době již bylo po něm vyhlášeno celostátní pátrání. Zatčen byl v restauraci v Klatovech. Poznal ho jeden z číšníků, který viděl jeho fotografii v reportáži.

„Přišel, sedl si do rohu místnosti k malému stolečku a dal si čočkovou polévku, pivo a kafe. Choval se úplně normálně, jen měl takový hodně divný pohled," řekl Deníku číšník, který si podle svých slov nebyl jistý, zda jde o hledaného muže. Zatelefonoval proto svému kamarádovi, klatovskému policistovi. „On přišel, prohlédl si ho a řekl, že to je on. Zavolal kolegy a už to bylo," uvedl.

Lítost?

Gola se k činu přiznal, projevil i určitou lítost. Část viny se ale snažil svalit na manželku, která podle něj často pila alkohol a toulala se. „Toho, co se stalo, moc lituji. Je mi to líto. V žádném případě jsem ji nechtěl zabít," řekl Gola, který rodinné soužití označil za vcelku normální.

Žena měla z prvního manželství dvě děti, v novém vztahu se jim koncem loňského roku narodila dvojčata. „O všechny jsem se staral jako o vlastní," snažil se přesvědčit soud Gola, které poté manželku začal líčit jako člověka holdujícího alkoholu, za který byl schopen utratit poslední peníze. „Měla takové chvilky. Někdy několik dnů nebyla doma," tvrdil Gola s tím, že kvůli tomu manželku několikrát „vyfackoval".

Brutalita

Jakou podobu takové „fackování" mělo, vzápětí přiblížil předseda senátu, který zmínil jedno z mnoha zranění, která žena během společného soužití od roku 2009 utrpěla. Tehdy měla zhmožděná játra, natrženou ledvinu a zlomené žebro. Policie ale vše vyhodnotila jako lehké ublížení na zdraví. Žena pak využila svého práva a nedala souhlas s Golovým trestním stíháním.

„Zůstává rozum stát, jak se to tehdy sprovodilo ze světa ve váš prospěch. Vy byste byl teď ve vězení a ona mohla žít," řekl obžalovanému předseda senátu Miroslav Mucha, jenž zmínil i dalších několik napadení, po kterých musela žena vyhledat lékařské ošetření.

Dlouholeté týrání

Žaloba tvrdí, že Gola ženu několik let týral. Sám pil alkohol, který v něm probouzel agresivitu. Stejně tomu bylo i osudného červencového dne. Žena s dětmi nejprve utekla k sousedům. Po návratu domů ji Gola napadl. Soudu nejprve tvrdil, že jí dal pouze facku, po opakovaných dotazech předsedy senátu ale přiznal, že byl zřejmě trochu „důraznější".

„Srazil jsem ji k zemi. Chytil jsem ji za vlasy a mlátil jí hlavou o podlahu. Myslím, že jsem do ní i kopal. Je možné, že jsem na ni i dupnul," vypověděl Gola. Podle jeho verze se ale později vzájemně omluvili a šli spát. Druhý den si žena stěžovala na bolesti břicha, přivolání pomoci ale odmítla. Prý normálně chystala jídlo a starala se o děti.

„Že zemřela, jsem zjistil až někdy v deset hodin v noci. Snažil jsem se ji oživit, dával jsem jí umělé dýchání a masáž srdce. Nepomohlo to. Nemohl jsem tomu uvěřit, byl jsem v šoku," řekl Gola. Mrtvolu nechal v posteli, později zavolal své matce. Zřejmě s její pomocí tělo odtáhl ke kotli do přízemí.

Gola poté od matky dostal peníze a odjel do Čech. „Bál jsem se toho, co bude. Nikde jsem se ale neskrýval. Kdybych chtěl, tak bych byl jinde. Udělal jsem, co jsem udělal," doplnil Gola.