Podle soudu ale nešlo o trestný čin. Jak zdůraznil předseda senátu, Pludrová odvracela útok, který trval kolem dvaceti minut. V jeho závěrečné fázi muž napadl i jejího otce, který se snažil dceru bránit. Vzápětí Pludrová popadla nůž a začala bodat. „Po těch dvaceti minutách útoku nebyla jiná šance," řekl soudce.

Nebylo to poprvé

Podle Pludrové ji druh v minulosti několikrát napadl. Údajně na ni vytáhl nůž, dokonce ji i rdousil. K násilí došlo i den před tragickou událostí. Tehdy jí měl uhodit do žeber a zasadit několik políčků do obličeje. „Myslela jsem pouze, že mu vadí to, že jsem měla chřipku a neměl navařeno, jak byl zvyklý," řekla Pludrová.

Osudného 15. prosince se vrátil domů opilý. Alkohol měla v sobě i Pludrová, která na něj čekala. Žena vypověděla, že vypila více než půl litru vína, kterým chtěla překonat úzkost z předchozího napadení.

„Když přišel, začal na mě zase útočit, udeřil mě opět do žeber a tím mi jedno zlomil. Poté mě vytáhl z postele, kde jsem kvůli nemoci odpočívala, povalil mě na zem, uchopil za vlasy a za krk a několikrát praštil mojí hlavou o práh dveří mezi kuchyní a ložnicí. Když ve svém útoku polevil, podařilo se mi z jeho sevření vymanit a utekla jsem do ložnice, kde jsem se zamkla. On ale tloukl do dveří takovou silou, až do nich vybil otvor, kterým prostrčil ruku a dveře si odemkl. Pak mě vzal za ramena a snažil se mě zavléct z ložnice do sklepa, kde, jak jsem později zjistila, měl přichystaný úložný prostor válendy, vystlaný prostěradlem. Chtěl mě určitě zabít, vyhrožoval mi už několikrát," uvedla Pludrová.

Napadl i otce

V té chvíli přišel do bytu její otec, který se muže snažil uklidnit. Neuspěl však, naopak musel čelit jeho útoku. „Vrhl se na mého otce a začal jej rdousit. Taky na něj křičel: ,Když si to nemůžu vyřídit s Vlastou, vyřídím si to s tebou,'" popsala situaci Pludrová, která v obavě o svůj i otcův života popadla první věc, která se jí dostala pod ruce. Že je to nůž, prý ve svém rozrušení netušila. „Chtěla jsem ho odstrčit nebo shodit z otce dolů. Jistě by nás oba zabil. Otec se mi zdál už bledý a jen chraptil," vypověděla žena. Následně zasadila druhovi, který klečel na podlaze nad jejím otcem, sedm bodných ran do zad a jednu do levé části krku. Muž na místě zemřel. „Už si přesně nepamatuji, kolikrát jsem ho bodla. Potom jsem se mu snažila poskytnout první pomoc a dávala jsem mu masáž srdce. Otec vyběhl do patra a zavolal rychlou záchrannou službu, pak mě v masírování srdce vystřídal, protože je silnější," popsala Pludrová. Policistům, kteří na místo přijeli, se ke všemu přiznala.

Během hlavního líčení vypovídala řada svědků. Někteří z nich označili muže za velmi klidného člověka, který by nikomu neublížil, další však mluvili o jeho agresivitě. Bývalé družky prohlásily, že po alkoholu měl násilnické sklony.

Rozsudek není pravomocný. Státní zástupce se proti němu odvolal. Samotná Pludrová se kvůli nemoci vyhlášení verdiktu nezúčastnila.