První chovanci ostravské zoo: srnec, dvě srny a pět bažantů

Psal se rok 1948, když se na šestihektarovém pozemku poblíž tehdejšího dolu Alexander v Ostravě-Kunčičkách začal budovat takzvaný Hornický sad. Ve vzniklém parku bylo přírodní jeviště, taneční parket, dětské brouzdaliště i pískoviště, tenisové kurty, hřiště na volejbal a basketbal… O rok později se na podnět Bohumila Vítka rozhodlo, že v parku bude i zoo. Návštěvníci tak mohli obdivovat první chovance srnce, dvě srny, pět bažantů, přibyli pávi a další ptáci. Základy dnešní zoologické zahrady byly položeny.

Oficiálním datem vzniku ostravské zoo se stal 26. říjen 1951, kdy byla schválena její první zřizovací listina, měla šest zaměstnanců a v čele stál zmíněný Bohumil Vítek. V tomto poválečném období se na stavbu zoo nedostávalo stavebního materiálu, správa zahrady sídlila v místnosti tři krát pět metrů přímo v objektu stájí, chybělo krmivo, nedostačující byla například lednička pro skladování masa.

DAR VIETNAMSKÉ VLÁDY

Nejcennějším zvířetem kunčické zoo byl samec slona indického Pepík, kterého zoo získala v roce 1956 ze Zoo Praha. Osmiměsíční slůně Pepík byl do Československa dovezen jako dar vietnamské vlády. V roce 1964 následkem pádu do příkopu však uhynul.

STĚHOVÁNÍ DO STROMOVKY

Hledala se jiná lokalita pro výstavbu nové zoo. Rozhodnutí padlo na Stromovku ve Slezské Ostravě, kde se v roce 1956 začalo stavět. Jedno velké staveniště tak vypadala zoo za čtyři roky výstavby, když se do ní stěhovala zvířata z Kunčiček. Postupně byl dotvořen základní návštěvnický okruh, jak jej známe dnes, a byla vybudována infrastruktura potřebná pro fungování zoo.

ZVÍŘAT PŘIBÝVÁ

Postupně se kolekce zvířat rozrostla o ledního medvěda, aligátory severoamerické, plameňáky nebo první lidoopy. Transportem desetiletí byl dovoz slona afrického Petra z pražské zoo v roce 1965, který ale v roce 1968 náhle podlehl infarktu myokardu. Z konce 60. let pocházejí transporty dalších zvířat: samice slona indického Soni, samice hrocha obojživelného Rózy, samečka hrocha obojživelného Honzy. Ten jako jediný z uvedených zvířat žije v ostravské zoo dosud.

V 70. letech se objevili nosorožci tuponosí, jeleni milu, jeleni lyrorozí, zebry Grévyho, kočkodani Dianini, levharti mandžuští, kulani, tapíři čabrakoví, tygři sumaterští nebo také populární orangutan Bimbo. Postupně přibývala další a další zvířata, léta stavební se střídala s léty nestability a obav o budoucnost.

Naštěstí se zvířata ani návštěvníci obávat nemusejí. Podtrženo a sečteno: Dnes v ostravské zoo najdete devět pavilonů, jedenadvacet expozic, devět voliér a v nich 57 druhů savců, 95 druhů ptáků, 26 druhů plazů, 80 druhů ryb, 2 druhy obojživelníků, 2 druhy paryb a také 22 druhů domácích zvířat spolu s botanickým parkem. A to mluví za vše.