"Přesto, že jsem věděl, že se připravuji o posun o jedno místo výš v celkovém pořadí, nezapochyboval jsem ani na chvíli, že bych mu nepomohl. Na podzim jsem sice řekl, že jezdci v top 20 si nepomáhají, ale asi jsem výjimka potvrzující pravidlo," řekl Prokop.

Společně s navigátorem Janem Tománkem francouzskému sokovi pomohli. "Věřím, že se nám dobrý skutek v budoucnosti vyplatí," uvedl jihlavský jezdec. Podobnou situaci na Dakaru v minulosti zažil sám a nikdo z předních závodníků mu nepomohl.

Nová posádka Šoltys – Kalina – Šikola při své premiéře závod nedokončila.
Šoltys předčasně končí na Dakaru, nestihl start etapy

Prokop do předposlední etapy vstupoval jako sedmý muž průběžného pořadí, o pozici vpřed se posunul díky odstoupení třináctinásobného vítěze Dakaru Stéphana Peterhansela z Francie. Polepšil si i jeho týmový kolega Tomáš Ouředníček, jenž dojel patnáctý a průběžně je již sedmnáctý.

"Letos nás už na Dakaru nemá co překvapit. Šílené náročnosti a brutálním dunám však kontruje naše stabilní tempo, dobrá navigace a výborné spolehlivé auto. Týmový manažer Quirin Müller před startem prohlásil, že Shrek nás dostane přes duny a ještě uděláme dobrý výsledek. Věřím, že na něj máme zaděláno," uvedl Ouředníček.

Poskočili i motocyklisté

Před závěrem soutěže si polepšili i motocyklisté Milan Engel a Jan Brabec. "Chtěl jsem si pohlídat pár jezdců, aby mě nepřeskočili. Podařilo se to akorát Tomiczekovi, ale Rodriquez i Sola zůstali v celkovém pořadí za mnou. Jsem zvědavý, jak to dopadne v poslední etapě. Snad ale krásnou 16. pozici udržím," přál si Engel.

Brabce ze hry o elitní dvacítku vyřadila devítihodinová penalizace v 6. etapě. Z 55. místa se již dokázal posunout na 36. příčku. Středa však měla z jeho pohledu k ideálu daleko.

"Dvacet kilometrů po startu jsem šel strašně na rypák. Dalších 100 km si vůbec nepamatuju. Ale když jsem se po pádu sebral, měl jsem pocit, že jsem na dovče a začal hledat moře," pousmál se Brabec. Při pádu navíc poškodil motocykl a nefungovala mu spojka.

"Asi dvacetkrát jsem tahal motorku z dun. Když mi to jednou zdechlo, tak na mě motorka padla a vylil se na mě benzín. A po devíti dnech s rozedřeným zadkem nechceš sedět v benzínu. Ale zase za tři dny se mi povedlo stáhnout na 36. celkovou pozici, to jde," dodal Brabec.

Martin Macík na Rallye Dakar 2017.
Macík byl vyloučen z Rallye Dakar, dál pojede mimo hlavní soutěž