Další pauza. Den poté, co zajel Martin Macík ve výrazně zkrácené osmé etapě osmý čas a v průběžném pořadí udržel patnácté místo, si musí na další závodní kilometry za volantem svého liazu počkat.

Organizátoři slavného závodu totiž přišli s dalším zrušením etapy. Ve středu se všechny posádky přesunou do Chilecitu a v rallye budou pokračovat až ve čtvrtek. Silné deště totiž sužují argentinsko-bolivijské pomezí. Kromě Dakaru bouřky ovlivňují i běžný život - tisíce lidí musely být evakuovány a dva dokonce zemřeli.

Čtěte také: Jsem zklamaný, hodnotí zraněný Macháček Dakar. Příští rok už nepojede

Kamiony v úterní etapě odjely jen 174 měřených kilometrů z původně plánovaných 492. Podstatná část trasy totiž byla nesjízdná. "Na trati jsme potkali opravdu hodně zakopaných aut. Etapa to byla velice zrádná, a tak jsme dnes jeli spíše hlavou. A to se nám vyplatilo," řekl Macík.

"Etapa ale byla pěkná, vystřídaly se snad všechny povrchy, písek, kamení, projížděli jsme řečiště. Nálada v kabině je výborná a to je důležité," zhodnotil Macík.

Několikahodinové kolony

Účastníci rallye se museli vypořádat i s dalšími problémy. "Utrhl se tu kus skály, stojíme a vyhrožují, že to může trvat několik hodin, možná i dní. Máme alternativu vrátit se zpátky do Bolívie, ale to je zajížďka asi 750 kilometrů," napsal v úterý večer na facebooku šéfkonstruktér týmu Buggyra David Vršecký.

"Z počátku to vypadalo jako sranda. Takových situací jsme už zažili. Přicházejí k nám ale rozdílné informace a čekání se protáhlo už na sedm hodin," uvedl týmový manažer Jan Kalivoda.

Poznatky z etapy pak hlásil i Macík. "Těsně před koncem přejezdu nám oznámili, že voda spláchla vesnici, takže jsme museli na objížďku asi 330 km v horách, což nám trvalo asi pět hodin. Byla to šílená cesta, ale dostali jsme se sem," řekl Macík.

Půl hodiny před půlnocí se do bivaku dostal i motocyklista Ondřej Klymčiw, který po 18 hodinách v sedle a 1100 km udržel devatenáctou pozici.

Čtěte také: Dakar? Podmol ví, že nesmí nic podcenit: Je to opravdu 'hardcore'

Kolomý se vrátil do desítky

Zkrácená etapa vynesla vzestup Martinu Kolomému, který se vrátil do elitní desítky (patří mu deváté místo).

"V úvodu jsme letěli neskutečně a předjeli mnoho kamionů. V jednom bodě, kdy se trať dostala zase nad 4 000 metrů, jsme neměli dostatek výkonu, ale s tím měl problém každý. Ve druhé půli nastal větší problém, když jsme sestupem uvízli na výmolu. Vykopání trvalo asi patnáct až dvacet minut," uvedl na webu Buggyry Kolomý. Jeho týmový kolega Aleš Loprais je jedenáctý.

Jediný Čech v kategorii automobilů Martin Prokop dosáhl jedenáctým místem na letošní maximum a celkově je čtrnáctý. Do čela se dostal několikanásobný mistr světa v klasické rallye Sébastien Loeb.