Financování příštího ročníku ještě organizátoři nemají vyřešené, je však jisté, že se pojede, řekla dnes na tiskové konferenci předsedkyně představenstva společnosti Automotodrom Brno Ivana Ulmanová.

Náklady na závody činily 140,2 milionu, výnosy 98,5 milionu. Pořadatelům se letos podařilo nejvíce zvýšit tržby ze vstupného, vzrostly o 17 procent na téměř 54 milionů korun. "Částečně za to vděčíme vyšší návštěvnosti, částečně vyšší ceně vstupenek v předvánoční vlně předprodeje," sdělila Ulmanová. Na tribuny si našlo během tří dnů cestu 222.700 diváků.

Město letos přispělo pěti miliony, což je polovina loňského příspěvku, dotace ministerstva školství se snížila o milion a půl na 25 milionů. Navíc se dále navyšují příspěvky promotérovi mistrovství světa organizaci Dorna Sports, které se pohybují okolo 70 milionů. "Příští rok bude poplatek kvůli slabší koruně ještě dražší," doplnila Ulmanová.

Financování příštího roku ze státního rozpočtu není zatím vyřešené. Stále se totiž odkládá kvůli politické situaci schválení zákona o státní podpoře sportu. "Premiér Jiří Rusnok nám však přislíbil, že by mohlo být schválené vládní opatření, které by řešilo podporu Velké ceny i na více let," řekla Ulmanová. Podpora by tak nemusela plynout pouze z ministerstva školství. "Situace je tedy stejná jako každý rok, že máme podanou žádost o dotaci, ale peníze ne," řekla Ulmanová.

Velká cena se v příštím roce pojede o týden dřív od 15. do 17. srpna, což brněnští organizátoři přivítali. "Letos byly týmy v hysterickém běhu a rychle se přesouvaly do Silverstonu," dodala Ulmanová.