„Už nemusím držet dietu, abych byl co nejhubenější. Díky tomu jsem teď šťastnější člověk," pochvaloval si Španěl Carlos Sainz jr. ze stáje Toro Rosso. A není sám řada jeho kolegů dostala příkaz zesílit.

Čtěte také: Zpět mezi elitou. Abraham o návratu do MotoGP: Jsem natěšený i nervózní

Důvod? Nové vozy jsou těžší než dřív a piloti, kteří obecně nejsou žádná lamželeza, se musí vypořádat s vyššími odstředivými silami. Přes zimu tak pilně posilovali a najeli na vydatnější jídelníček. Většina z nich prý přibrala kolem pěti kilogramů.

„Kdykoli jsem loni přijel domů, máma říkala, že jsem kost a kůže. Teď je šťastná, protože jím, co mi uvaří. Už to není pořád jen kousek kuřete, což mě štvalo," svěřil se Sainz. Ne každý je tak rád, Esteban Ocon z týmu Force India hořekoval, že ho museli krmit skoro násilím. „Bylo to hrozně těžké," popsal strasti nového jídelníčku.

Hamilton vyhrál kvalifikaci v rekordním časeZ prvního místa do nedělní GP Austrálie odstartuje Lewis Hamilton z Mercedesu. Vicemistr světa zvládl kvalifikaci v Albert Parku v čase 1:22,188, kterým o více než sekundu překonal šest let starý traťový rekord Sebastiana Vettela, ten byl dnes druhý. 

Někteří trpěli hlady

Všichni nedostali nařízeno přibrat. Nově je minimální hmotnost monopostu 722 kg včetně jezdce a některé stáje mají starost, aby jejich vůz nevážil až příliš. Piloti tak musí nějaké to kilo shodit. „Během celého předsezonního testování v Barceloně jsem trpěl hlady. Ale čím víc shodím, tím lépe pro nás," srdnatě popsal novinářům Sergio Pérez z Force India.

Tahle praxe má své kritiky. Ozval se například bývalý mistr světa Alan Jones. „Nedošlo to zatím tak daleko, aby to bylo zdravotně nebezpečné, ale podle mě je to směšné. Ti kluci jsou teď na tom s dodržováním hmotnosti stejně jako žokejové při dostizích," řekl pro Sky Sports.

Rivalita skončila

Opusťme už ale nutriční radovánky. Nová sezona první po odchodu dlouholetého bosse Bernieho Ecclestona toho slibuje víc. Zajímavé je už to, že poprvé od roku 1994 (když ukončil kariéru Alain Prost) chybí na startu úřadující mistr světa. Nico Rosberg dal po loňském triumfu F1 vale. V Mercedesu ho nahradil Fin Valtteri Bottas a dá se čekat, že si bude lépe rozumět s hvězdným Lewisem Hamiltonem.

„Máme nejlepší pracovní vztah, co jsem zažil," prohlásil Brit, jehož rivalita s Rosbergem patřila ke koření posledních sezon. Od těžších a rychlejších vozů si fanoušci slibují napínavější bitvy. „Z pohledu jezdce jsou auta lepší ve všech směrech," řekl Sebastian Vettel z Ferrari, který by letos rád ukončil panování Mercedesu a získal pátý titul.

Co naznačí víkendová Velká cena Austrálie?

Nepřehlédněte: Čtyři góly Slovensku? Lavička: Jsem rád, že jsme vyzkoušeli i mladší hráče