Jediný Karel Abraham, jezdec královské třídy MotoGP, prozatím naplňuje předsezonní prognózy. „Karel jezdí, na co má. S jeho netovární motorkou může pomýšlet na umístění mezi desátým a patnáctým místem," říkal odborník a televizní komentátor Václav Svoboda o brněnském jezdci, jehož nejlepší umístění je zatím dvanáctá příčka z italského Mugella.

Nejvíc šancí na přední umístění se z českých závodníků před sezonou dávalo Kornfeilovi. Ten „kroutí" v nejslabší třídě Moto3 již pátý rok, a patří tak k nejzkušenějším. „Od Jakuba se stupně vítězů čekají už dva roky," komentoval výkony rohateckého jezdce bývalý účastník šampionátu Lukáš Pešek.

Nováček třídy Moto3 Hanika v minulém roce navnadil vítězstvím v Red Bull Rookies Cupu. Doposud zajel nejlépe při Velkých cenách Ameriky a Itálie, při nichž skončil pokaždé desátý. „Pro něj je vše nové. Stroj, okruhy i prostředí. Nemá to jednoduché," částečně omlouval Svoboda brněnský talent.

„Své výkony zatím hodnotím pětkou. V několika závodech jsem udělal chyby a to se nemá stávat. Na druhé straně jsem na některé hrdý," zhodnotil první polovinu své premiérové sezony v mistrovství světa Hanika.

V Brně se věří hlavně Kornfeilovi s Hanikou

V pátek se v americkém Indianapolisu po měsíční pauze opět rozjíždí seriál mistrovství světa. Všichni čeští fanoušci ale již vzhlíží k následujícímu pátku, kdy v Brně startuje možná poslední Velká cena České republiky.

Domácí jezdci se chtějí na Masarykově okruhu předvést a vylepšit své dosavadní nejlepší výsledky v sezoně. Pešek ale krotí optimizmus. „V minulých letech to v Brně nedopadlo pro české jezdce moc dobře. Doufejme, že to bude nyní lepší," sdělil.

To komentátor Svoboda v brněnském závodě vkládá velké naděje do obou motocyklistů nejslabší třídy. „Okruh velmi dobře znají. Kornfeil zde v minulosti zajel výborné výsledky a věřím, že se mu v Brně povede. Hanika je zase typ závodníka bez nervů. Nasadí helmu a jede. Doma mu to může vyhovovat," odhadoval.

Abraham podle něj bude ve složitější situaci. „Třídu MotoGP sleduje nejvíc lidí a v Brně na něj bude enormní tlak. Uvidíme, jak si s ním poradí," dodal.