Loprais na trase mezi městy Lima a Pisco hned otestoval i svá záda a obratle, které si vážně poranil při loňské nehodě. "Na nejzajímavějším místě i momentu etapy, a to na patnáctimetrovém skoku, kdy celá tatra vylétla do výšky přes dva metry. Páteř se ozvala, ale vše drží a funguje, jak má. Byla to fakt skvělá prověrka hned na úvod," uvedl Loprais v tiskové zprávě.

Synovec šestinásobného šampiona Dakaru Karla Lopraise před šesti lety skončil ještě v Africe na konečném třetím místě, ze čtyř ročníků po přeložení soutěže do Jižní Ameriky však ani jednou do cíle nedojel. Za hlavní soupeře považuje Rusy na kamazech a právě De Rooye.

Po úvodní etapě si brzy třiatřicetiletý Loprais vyčítal školáckou chybu, kdy na duně nebyl schopen přeřadit. "Těsně před naloděním jsme ještě upravovali systém řazení, aby mě z něj tak nebolela ruka jako v minulosti. Je to choulostivá věc, během běžné etapy na Dakaru zařadím snad tisíckrát. Nicméně jsem se lidově řečeno zapomněl a nový systém řazení mě zmátl. Ztratili jsme dle mého odhadu tak 15 sekund, ale pak jsme jeli na hranici možností auta a velkou část ztráty dohnali," popsal.

Martin Kolomý, obhájce loňského sedmého místa, začal Dakar osmou příčkou, zbývající Češi se seřadili od 11. do 31. místa. Motocyklista David Pabiška je třiaosmdesátý a Jan Veselý v závěru první stovky. Motocykly vede Chilan
Francisco Lopez, kategorii automobilů bývalý dakarský šampion i mistr světa v rallye Španěl Carlos Sainz.

V neděli čeká posádky 242 měřených km z celkové porce téměř osmi a půl tisíce kilometrů.

Rallye Dakar - 1. etapa: Lima - Pisco (263 km/13 km rychlostní zkouška):

Automobily: 1. Sainz, Gottschalk (Šp., Něm./Buggy) 7:40, 2. Álvarez, Graue (Arg./Toyota) -8, 3. Chicherit, Garcin (Fr./SMG) -10.
Motocykly: 1. Lopez (Chile/KTM) 7:51, 2. Verhoeven (Niz./Yamaha) -1, 3. Quintanilla (Chile/Honda) -5, …83. Pabiška -2:05, 97. Veselý (oba ČR/Yamaha) -2:27.
Kamiony: 1. De Rooy 8:46, 2. Stacey (oba Niz./Iveco) -16, 3. Loprais -25, …8. Kolomý (oba ČR/Tatra) -59, 11. Valtr (ČR/DAF) -1:09, 20. Vrátný (ČR/Tatra) -2:07, 24. Spáčil -2:36, 31. Vildman (oba ČR/Liaz) -4:15.