Pořadatelé Rallye Dakar zrušili kvůli sněžení a dešti v Andách šestou etapu. Účastníci soutěže absolvují trasu z Fiambaly do Copiapa dlouhou 641 kilometrů, z nichž 247 km mělo tvořit měřený úsek, společně v konvoji.

V jihoamerickém pohoří, kde jezdci vystoupají až do výšky 4700 metrů nad mořem, už několik dní sněží. Chilské úřady proto z bezpečnostních důvodů uzavřely horský hraniční přechod s Argentinou Paso de San Francisco.

Soutěž se znovu rozběhne v sobotu po přesunu do Chile v Copiapu, kde závodníky čeká 573 km, z toho 419 km měřených.

Nejlepší z českých zástupců Aleš Loprais je po druhém místě v páté etapě se svou tatrou mezi kamiony stále na průběžné čtvrté pozici. "Dnes to byla
první skutečná dakarská etapa, i když krátká, ale se spoustou písku a relativně čistým výhledem bez extrémních prachových mračen, která nás pronásledovala minulé dny. V závěru se nám podařilo zrychlit," uvedl Loprais na týmovém webu. "V servisu etapy jsme museli změnit nastavení podvozku a vyplatilo se nám to, auto mělo lepší jízdní vlastnosti. Makáme dál," konstatoval.

Ubyl mu jeden z velkých soupeřů Rus Eduard Nikolajev, který byl ve čtvrtek z Rallye Dakar vyloučen kvůli nesportovnímu chování v předchozí čtvrté etapě. V celkovém pořadí figuroval po pěti etapách hned za Lopraisem se ztrátou devíti minut na českého jezdce. Nyní je Lopraisovým nejbližším pronásledovatelem Kazach Artur Ardavičus, jenž za ním zaostává o více než 14 minut. Mezi kamiony vede Nizozemec Gerard de Rooy, na kterého má Loprais manko 13 minut.