Vzpomínáte na začátek letošní sezony formule 1? První závod v Austrálii vítěz Sebastian Vettel. Druhý závod v Číně vítěz Lewis Hamilton. Třetí závod v Bahrajnu pro změnu vyhrál Vettel. V ruském Soči pak sice zvítězil Valtteri Bottas, pak se ale zase střídali Hamilton s Vettelem.

Vypadalo to, že boj obou titánů o titul mistra světa bude drásat nervy fanoušků až do konce. „Bude to jeden z nejtěsnějších soubojů, jaký jsem kdy zažil. Možná vůbec nejtěsnější,“ hlásil v dubnu Hamilton.

Mick Schumacher po vítězství v závodu F3 v Monze, kde několikrát ve formuli 1 triumfoval i jeho otec.
Zaplaťte, nebo zabiju vaše děti, vyhrožoval šílenec rodině Michaela Schumachera

Teď zbývá do konce sezony odjet poslední čtyři Velké ceny a všechno je jinak. Britská hvězda stáje Mercedes opanovala pět z posledních sedmi závodů, zatímco Ferrari a Vettel se trápí. Hamilton má díky tomu na svého německého rivala náskok 59 bodů a už tento víkend může slavit mistrovský titul. Svůj čtvrtý v kariéře.

„Neřekl bych, že už ho mám v kapse. Pořád je ve hře sto bodů, takže musím jezdit na plný plyn,“ říká Hamilton před Velkou cenou USA, která se pojede na jeho oblíbeném okruhu v Austinu. V Texasu totiž zvítězil ve čtyřech z posledních pěti závodů a tamní trať jemu i Mercedesu vysloveně sedí. Pro Vettela to je špatná zpráva.

Bývalý pilot formule 1 Robert Kubica si vyzkouší rallye v elitní kategorii WRC.
Vrátí se Kubica do formule 1? Renault jej pozve na další testy

„Jsme po posledních závodech zklamaní, ale do zbytku sezony půjdeme naplno. Pořád tu je šance. Zlepšujeme se a i tak jsme se dostali mnohem dál, než hodně lidí čekalo,“ oznámil Vettel, který ještě celkem nedávno vévodil průběžnému pořadí šampionátu. Pak ale nedokončil klání v Singapuru i v Japonsku a v Malajsii byl až čtvrtý. A šance na jeho první titul v barvách Ferrari (celkově pátý) se začaly rozplývat.

Je jasné, proč se Vettel navenek tváří optimisticky. Sám ale zřejmě tuší, že titul už je hodně daleko. „Sebastian je bojovník, ale potřeboval by zázrak,“ myslí si Vettelův krajan Nico Rosberg, který loni získal titul mistra světa a následně ukončil kariéru. „Lewis je momentálně v laufu, všechno jde podle jeho představ. Bude zajímavé sledovat, co s tím Ferrati udělá,“ těší se Rosberg na finiš sezony.

Bývalý pilot formule 1 Robert Kubica si vyzkouší rallye v elitní kategorii WRC.
Vrátí se Kubica do formule 1? Renault jej pozve na další testy

V Austinu leccos napoví už zítřejší kvalifikace na nedělní závod. To je Hamiltonova parádní disciplína v kariéře si už 71krát vyjel pole position. Britský závodník ale zůstává opatrný. „Že mám cestu k titulu vydlážděnou? Možná. Je fakt, že druhá polovina sezony nám vyšla na jedničku. Ale pořád ještě musíme odjet čtyři závody,“ uzavřel Hamilton.