Rosberg - vicemistr světa a druhý muž průběžného pořadí MS - porazil jedničku loňské i letošní sezony Hamiltona o 320 tisícin sekundy. Připsal si třetí kvalifikační vítězství v ročníku a osmnácté v kariéře.

"Moc jsme toho nenatrénovali, takže jsme museli jet trochu naslepo," připomněl Rosberg. Páteční tréninky totiž narušily nečistoty na trati a poté déšť, sobotní trénink byl zase zkrácen po nehodě Carlose Sainze. "Nakonec to vyšlo skvěle, cítil jsem se dobře," dodal.

Rosberg doufá, že se mu ještě podaří zdramatizovat boj o titul, v němž na Hamiltona pět závodů před koncem ztrácí 48 bodů. Brit sice udělal ve svém závěrečném kvalifikačním kole chybu, ale byl poměrně spokojen. "Myslím, že pro všechny je to těžký víkend, ale řekl bych, že jsem odvedl dobrou práci. Ani druhé místo není na této trati špatné," konstatoval.

Ostatně je to právě on, kdo loni jako první ovládl Velkou cenu Ruska. "Dvě místa v první řadě jsou skvělé pro celý tým," dodal Brit.

Třetí čas zajel s odstupem 799 tisícin Fin Valtteri Bottas z Williamsu. V druhé řadě s ním bude Němec Sebastian Vettel, jezdec Ferrari.

Kvalifikace se po nehodě z tréninku nezúčastnil španělský pilot Sainz z týmu Toro Rosso. Z havárie vyvázl nezraněn, ale stráví noc na pozorování v nemocnici.

Stáj tak potěšil Max Verstappen, jenž porazil i Daniela Ricciarda z bratrského týmu Red Bullu. Mimochodem - Daniil Kvjat, domácí naděje, neprošel mezi elitní desítku. "Jsem zklamaný, ale na lepší výkon auto nemá," vzkázal.

Kvalifikace na Velkou cenu Ruska, závod mistrovství světa vozů formule 1 v Soči:

1. Rosberg (Něm./Mercedes) 1:37,113, 2. Hamilton (Brit./Mercedes) -0,320, 3. Bottas (Fin./Williams) -0,799, 4. Vettel (Něm./Ferrari) -0,852, 5. Räikkönen (Fin./Ferrari) -1,235, 6. Hülkenberg (Něm./Force India) -1,546, 7. Pérez (Mex./Force India) -1,578, 8. Grosjean (Fr./Lotus) -1,674, 9. Verstappen (Niz./Toro Rosso) -1,811, 10. Ricciardo (Austr./Red Bull) -2,615.