Vedení nemocnice Mie po konzultaci se Saillantem a Bianchiho rodinou ovšem uvedlo, že dnes zveřejní bližší informace o stavu pacienta.

A právě Saillant má ve Francii značné jméno. Odborník v oboru ortopedie a traumatologie se totiž staral také o legendárního Michaela Schumachera po jeho nehodě na lyžích.

Pětadvacetiletý závodník vážně havaroval v nedělní Velké ceně Japonska v Suzuce, když jeho vůz po smyku v rychlosti kolem 200 km/h narazil do jeřábu, který z trati odtahoval další nabourané auto. Při střetu doslova proletěl levým bokem monopostu pod strojem a zastavil se o ochrannou bariéru za jeřábem. Utrpěl mnohačetná zranění, z nichž nejvážnější bylo krvácení do hlavy.

Rodina, tým a manažer

Hned v neděli se Bianchi podrobil operaci. Nyní je podle mluvčího FIA Mattea Boncianiho jeho stav vážný, ale stabilizovaný. Není známo, jestli na jednotce intenzivní péče dýchá sám nebo za pomoci přístrojů.

Devětašedesátiletý Saillant přijel do nemocnice společně s Nicolasem Todtem, synem šéfa FIA a Bianchiho manažerem. Pilotovi rodiče Christina a Phillip jsou v nemocnici od pondělí společně s šéfy týmu Marussia Johnem Boothem a Graemem Lowdonem. Do Jokkaiči dorazil také Morgan Caron, jeden z nejvyšších představitelů Francouzské motoristické federace.

"Čekáme na příjezd všech důležitých lidí. Až zjistíme od doktora Saillanta další podrobnosti, můžeme si promluvit," řekl Phillip Bianchi desítkám novinářů čekajícím před nemocnicí.

Profesor Saillant je ve sportovních kruzích známou osobností. Je specialistou na traumatologická zranění hlavy a šéfem francouzského Institutu mozku a míchy. Když se na konce loňského roku na lyžích zranil sedminásobný mistr světa F1 Němec Schumacher, okamžitě odjel do nemocnice v Grenoblu, aby se podílel na jeho léčbě.

Rozsáhlé vyšetřování nehody

Vedení FIA mezitím spustilo rozsáhlé vyšetřování nehody, které povede sám šéf automobilové federace Jean Todt, bývalý dlouholetý ředitel Ferrari, které Bianchimu ve svém programu pro talenty pomohlo na výsluní.

Vyslechnuti budou členové vedení závodu v Suzuce, funkcionáři, traťoví komisaři, řidiči, lékaři i týmoví šéfové. Výsledkem má být analýza používání vlajek a bezpečnostního vozu či podmínek na trati při závodu a důvody Bianchiho nehody. Todt požádal o podrobnou zprávu Charlieho Whitinga, ředitele Grand Prix.

Závod v Suzuce se jel za sílícího deště a po Bianchiho nehodě byl předčasně ukončen.