"Letos je v autě ještě větší vedro než obvykle," citovala agentura Reuters Bottase, který při nedělní Velké ceně Španělska v Barceloně shodil tři kilogramy. "Změnili jsme barvu pro dobrou věc, ale černá nejvíc přitahuje teplo, zejména když jde o přímé slunce," dodal.

Mexický pilot Sergio Pérez ze stáje Racing Point v tréninku na Velkou cenu Štýrska
Formule 1 hlásí prvního nakaženého jezdce. Pérez si v Británii nezazávodí

"Nemám žádná čísla, jak moc černá barva slunce přitahuje oproti bílé, ale letos je v autě neskutečné vedro," řekl Bottas, který sice vyhrál první závod sezony v Rakousku, ale poté se mu přestalo dařit a v průběžném pořadí klesl na třetí místo. Na kontě má 89 bodů, druhý Max Verstappen z Red Bullu 85 a první Lewis Hamilton z Mercedesu 132.

"Letos také máme nové kombinézy i spodní prádlo, které jsou tlustší a to také může mít vliv," uvedl Bottas, který je přesvědčený, že v bílé kombinéze by se cítil minimálně lépe. Navíc se obává, že nepohodlí a úbytek na váze kvůli vedru může ovlivňovat jeho výkony.

Nepříjemná změna 

"Vím, že z jezdců v šampionátu jsem jeden z nejlépe trénovaných a možná jsem i ten úplně nejvíc fit," uvedl finský pilot. "Takže se s tím nějak dokážu vyrovnat, ale je to nepříjemné a je to i jedna z věcí, na kterých by se mohlo zapracovat," prohlásil Bottas.

Pohled na závodní okruh Nürburgring
Závody F1 v Americe se ruší. Nahradí je další Velké ceny v Evropě

Ředitel Mercedesu pro strategii James Vowle však odmítl, že by výměna stříbrné za černou barvu výkon vozů mistrovské stáje ovlivňovala. "Nezaznamenali jsme žádné změny v teplotě chladičů nebo základních systémů vozů, které by měla za následek změna barvy," prohlásil.