Mechanici vůz RB9 zatlačili zpět do garáže, okamžitě ho zakryli plachtou a odvezli. Podle prvních informací byla na vině špatně utažené matka u jednoho z kol. V úterý Vettel nemohl odjet naplánovaný počet kol kvůli problémům se softwarem, ty se ale podařilo vyřešit.

Německému šampionovi se přitom v Barceloně dařilo. V dopoledním programu odkroužil 84 kol a zajel na měkkých pneumatikách nejrychlejší kolo ze všech. Odpoledne se před něho dostal jen Sergio Pérez. Mexický nováček stáje McLaren zajel čas 1:21,848 minuty a Vettela porazil o 349 tisícin.

Kimi Raikkonen s lotusem zmeškal většinu dopoledne kvůli problémům s převodovkou, odpoledne ale dokázal s opraveným strojem zajet třetí nejlepší čas. "Je to frustrující, žádný jezdec se nechce jen tak poflakovat po okruhu a nemít co dělat. Měli jsme problém s převodovkou a týmu trvalo dlouho, než to opravil. To je při testování celkem normální," prohlásil šampion z roku 2007.

Lewis Hamilton, jenž před dvěma týdny v Jerezu při úvodních testech kvůli selhání brzd ve velké rychlosti havaroval, obsadil s mercedesem čtvrté místo. Se svým monopostem neměl tentokrát žádné problémy a absolvoval 121 okruhů, nejvíce ze všech jezdců.