Němec Sebastian Vettel si pojede v neděli v Suzuce pro titul mistra světa formule 1 z pole position, kterou získal podvanácté v sezoně. V napínavé kvalifikaci v sobotu porazil o pouhých devět tisícin sekundy Brita Jensona Buttona ze stáje McLaren, která vládla všem předchozím volným tréninkům na Velkou cenu Japonska. Letošní vítěznou kvalifikační sérii týmu Red Bull ale přerušit nedokázala.

V závěru se o to chtěl pokusit druhý jezdec britského týmu Lewis Hamilton, na trať však vyjel příliš pozdě. Hamilton tak obsadí druhou startovní řadu spolu s Brazilcem Felipem Massou z Ferrari. Až šestý skončil druhý pilot Red Bullu Australan Mark Webber, který v sezoně vyhrál tři kvalifikace.

„Včera jsem vyletěl z trati a poškodil spojler, což nás trochu ovlivnilo. Ale dneska jsme dokázali vydolovat z auta maximum. Skvělá kvalifikace,“ liboval si Vettel, který svou páteční lehkou nehodu bral jako „budíček“.

Button byl po dominantních výkonech v tréninku zklamaný, že si nevyjel první letošní pole position. „Když je to o takový kousek, je to vždycky zklamání. Ale zatím nám to tady jde,“ prohlásil.

Vettelovi stačí k obhajobě titulu v nedělním závodu získat jediný bod, aby setřásl i posledního konkurenta Buttona. I kdyby čtyřiadvacetiletý Němec v Suzuce nebodoval a Button zvítězil, musel by se tento scénář opakovat ještě ve zbývajících čtyřech závodech, aby Vettelovi unikl druhý titul v kariéře.

V závěrečné třetí fázi kvalifikace si nepřipsali žádný čas Němec Michael Schumacher, Brazilec Bruno Senna a Rus Vitalij Petrov a domácí Kamui Kobajaši, kteří se rozhodli šetřit vozy. Na okruhu tak kroužilo jen šest monopostů. Schumacherův kolega z Mercedesu Nico Rosberg se v kvalifikaci neobjevil vůbec kvůli problémům s hydraulikou a odstartuje z 23. pozice.

Nedělní Velká cena začne v 8 hodin SELČ.

Kvalifikace na Grand Prix Japonska, 15. závod MS vozů formule 1 v Suzuce

1. Vettel (Něm./Red Bull) 1:30,466, 2. Button 1:30,475, 3. Hamilton (oba Brit./McLaren) 1:30,617, 4. Massa (Braz./Ferrari) 1:30,804, 5. Alonso (Šp./Ferrari) 1:30,886, 6. Webber (Austr./Red Bull) 1:31,156, 7. Schumacher (Něm./Mercedes), 8. Senna (Braz./Renault), 9. Petrov (Rus./Renault), 10. Kobajaši (Jap./Sauber) všichni bez času.