A vše hovoří pro Vettela - obě dosavadní Grand Prix na okruhu Buddh International Circuit jižně od Dillí vyhrál a jeho aktuální formu dokazuje série pěti vítězných závodů a celkem devět triumfů v sezoně.

O Vettelově korunovaci nejmladším čtyřnásobným šampionem již nyní v Indii se nepochybuje, těsně před závodem se ale objevilo riziko možného odkladu oslav z úplně jiné strany. Nejvyšší soud totiž má v pátek rozhodnout o žádosti zrušit závod kvůli nezaplaceným daním v milionové výši ze strany soukromých pořadatelů.

Podle agentury SID se nicméně všeobecně očekává, že se pojede podle plánu. Další budoucnost indické Velké ceny je každopádně nejistá a pro příští rok už s určitostí z kalendáře vypadla.

Vettel má čtyři závody před koncem šampionátu na svého jediného možného soupeře Fernanda Alonsa ze Španělska z Ferrari náskok 90 bodů. Ostatní jezdci už jsou z dosahu, třetí Fin Kimi Räikkönen z Lotusu má 177 bodů, za ním následuje Brit Lewis Hamilton z Mercedesu (161).

Šestadvacetiletý Vettel v Indii ještě nepoznal, jaké to je jet na druhém místě. Vyhrál obě kvalifikace a i nyní je před sobotní jízdou proti časomíře favoritem. Letos jen jednu ze šesti pole position neproměnil ve vítězství.

V Japonsku jeho sérii tří kvalifikačních vítězství přerušil týmový kolega Mark Webber z Austrálie, i tak si Vettel dojel pro vítězství. Jeho nejhorším výsledkem v sezoně je až na nedokončený závod v Silverstonu čtvrté místo. A i kdyby v Indii nebodoval, Alonso by musel skončit nejhůř druhý, aby udržel teoretickou šanci na titul.

Pokud se ale nic neočekávaného nestane, měl by Vettel útočit na další vylepšení statistik. Pětkrát za sebou vyhrál naposledy Michael Schumacher v roce 2004 a Vettel ho nyní může překonat. A pokud by vyhrál všechny závody do konce šampionátu, jednalo by se o devět výher v řadě, což se podařilo naposledy Italovi Albertu Ascarimu před 60 lety.

Vettel vyhrál pětkrát za sebou

Vettel je teprve šestým mužem v historii, který vyhrál pětkrát za sebou. Rekord v jedné sezoně drží Schumacher s třinácti triumfy, což může Vettel letos také ještě vyrovnat. "Vsadil bych si na to," řekl Hamilton po minulém závodu v Suzuce.
Ferrari už se několik závodů nesoustředí na titul mistra světa a začalo vyvíjet auto na příští sezonu. Italská stáj se bude ve zbytku roku snažit udržet se alespoň na druhém místě v Poháru konstruktérů před Mercedesem a za jasně vedoucím Red Bullem, který může o víkendu slavit vítězství i v této soutěži počtvrté za sebou.

"Dosud se pro nás v Indii vyvíjelo všechno ideálně, mají tam navíc krásnou trofej, takže se nebudu zlobit, když to všechno završíme tady," prohlásil Vettel.

Pořadí MS (po 15 z 19 závodů): 1. Vettel (Něm./Red Bull) 297 b., 2. Alonso (Šp./Ferrari) 207, 3. Räikkönen (Fin./Lotus) 177, 4. Hamilton (Brit./Mercedes) 161, 5. Webber (Austr./Red Bull) 148, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 126, 7. Massa (Braz./Ferrari) 90, 8. Grosjean (Fr./Lotus) 87, 9. Button (Brit./McLaren) 60, 10. Hülkenberg (Něm./Sauber) 39.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 445, 2. Ferrari 297, 3. Mercedes 287, 4. Lotus 264, 5. McLaren 83, 6. Force India 62, 7. Sauber 45, 8. Toro Rosso 31, 9. Williams 1.

Charakteristika okruhu v Dillí, který bude dějištěm šestnáctého závodu mistrovství světa formule 1:

Délka okruhu: 5,125 km.
Délka závodu: 60 kol = 307,249 km.
Počet pravých zatáček: 9
Počet levých zatáček: 7
Počet odjetých Velkých cen: 2
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: 2011 - Sebastian Vettel (Něm./Red Bull) 1:24,178
Nejrychlejší závod: 2011 - Sebastian Vettel 1:30:35,002 (prům. rychlost 204,157 km/h),
Vítězové předchozích závodů: 2011 - Sebastian Vettel, 2012 - Sebastian Vettel.