V době branky, kterou si připsal útočník Hirving Lozano, jinak hráč nizozemského Eindhovenu, zachytily určitou aktivitu dva senzory umístěné v oblasti mexické metropole. Trefa totiž vyústila mimo jiné v radostné skákání fanoušků. A právě to otřesy pravděpodobně vyvolalo.

Trenér korejské reprezentace Šin Te-jong.
Originální trik! Korejský trenér vymyslel, jak zmást soupeře

S poznatkem přišel soukromý Institut atmosférických a geologických výzkumů. V prohlášení uvedl, že k otřesům došlo, byly ale tak nepatrné, že je člověk sám od sebe pocítit nemohl. „Bylo to pravděpodobně dílo hromadných oslav,“ uvedli na blogu Institutu jeho zástupci. 

Společnost rovněž na svůj twitterový účet vyvěsila fotografii s grafem, ze které je odchylka od normy jasně patrná. Americké geologické výzkumné stanice, ani národní seismologická služba Mexika však prý žádnou aktivitu nezaznamenaly.

Velmi citlivá zařízení údajně efekt "davové radosti" dokáží odhalit přesně. Podobný stav prý senzory zachytily také v jednom utkání americké NFL v roce 2011, a to po touchdownu Marshawna Lynche. Fanoušky tehdy emoce pohltily naplno a malé zemětřesení se dodnes nazývá „záchvěv šelmy“.

Oslava, která zatřásla přírodou, tak dokazuje, jak moc pro mexické fanoušky včerejší triumf znamená. Ve skupině F, ve které kromě zmíněných celků figurují i Švédové a Jižní Korea, má totiž nyní jejich reprezentace velkou šanci na celkové prvenství.

Argentinský fanoušek na MS ve fotbale.
Fotbalovým fanouškům spadl v Moskvě na hlavy nahý muž, zemřel
Hirving Lozano se raduje z vítězné trefy do sítě Německa.
Šok na úkor Německa zařídil Lozano. Klopýtli také Brazilci