Druhý „náctiletý“, jenž dokázal skórovat ve finále mistrovství světa, autor celkem čtyř francouzských branek i nespočtu vítězných sprintů. Mladík Kylian Mbappé má na úspěchu země galského kohouta lví podíl – vždyť poklonu mu vysekl i legendární Pelé. Právě slavný Brazilec je oním prvním teenagerem, který si kdy gólovou radost ve finále vychutnal.

Švédský král Gustav VI. Adolf gratuluje reprezentantům své země k vybojovanému stříbru.
Duel plný rekordů. Finále fotbalového MS z roku 1958 je výjimečné dodnes

„Jestli Mbappé hodlá dál vyrovnávat moje rekordy, možná budu muset znovu oprášit kopačky,“ prohlásila někdejší fotbalová modla na Twitteru. Nutno podotknout, že pokud člověku projeví úctu někdo jako Pelé, je zřejmé, že ve směru na fotbalový Olymp si vybral správnou cestu.

Donatello, jak pařížskému forvardovi přezdívají spoluhráči kvůli podobě s filmovou postavou želvího ninji, se navíc hned poté, co si dosyta užil vítězné křepčení, rozhodl potěšit i další. Veškerý výdělek z turnaje prý věnuje na charitu, konkrétně organizaci Premier de Cordee, jež se specializuje na sportovní pokyny a vyžití u postižených, popřípadě dlouhodobě nemocných dětí.

Na finále MS nemohl chybět prezident pořadatelské země Vladimir Putin. Na snímku s ředitelem FIFA Giannim Infantinem
Křivda na fotbalovém svátku? Video (ne)pomohlo

Podle amerického časopisu Sports Illustrated si Mbappé údajně v Rusku vydělal 17 tisíc liber (498 tisíc korun) za každý odehraný duel, přičemž mu na účtu přistálo i dalších 265 tisíc (7,7 milionů korun) za celkový triumf. Ve výsledku si tak devatenáctiletý mladík – a samozřejmě i jeho spoluhráči – vydělal 384 tisíc liber (téměř 11,3 milionů korun).

Informaci o Mbappého štědrém sponzorském daru přinesl francouzský sportovní deník L‘Équipe. Nejlepší mladý hráč šampionátu je nicméně svým vřelým postojem k veřejnosti známý, a tak manažera společnosti Sebastiana Ruffina, jenž dar převezme, fotbalistův krok ani nepřekvapil.

„Kylian je skvělý člověk. Když mu to jeho rozvrh dovolí, navštěvuje nás často a rád. S dětmi má výborný vztah, vždycky ví, co jim říct, aby je povzbudil. Někdy si dokonce myslím, že ho to s dětmi baví víc než je samotné,“ uvedl Ruffin pro britský The Sun.

Poté, co zmíněný Pelé zaznamenal finálový zásah francouzského talentu, prohlásil na Twitteru: „Teprve druhý teenager, který skóroval ve finále mistrovství světa. Vítej v klubu, je skvělé v něm mít nějakou společnost!“

Oslava francouzských fotbalistů s prezidentem Emmanuelem Macronem.
Francie slaví světový titul. S mistry a pohárem pózoval i prezident Macron

Kromě uznání za sportovní úspěchy si pak mladá hvězda nyní vydobyla i další, za svou dobrosrdečnost. Svět jí leží u nohou, a to v pouhých devatenácti letech. Co dodat?

Snad jen – klobouk dolů.

Didier Deschamps
Světový titul slavil jako hráč, teď k němu Deschamps dovedl Francii jako kouč
Luka Modrič slaví postup do čtvrtfinále.
Hráč turnaje? Jednoznačně Modrič, střelcům vládl Kane