Kolumbie se po úvodní překvapivé porážce vrátila vítězstvím nad Polskem do hry o postup. Proti Senegalu potřebovala vyhrát, což se nakonec také stalo. Jediný gól zápasu vstřelil po rohovém kopu stoper Mina. 

Senegalci tak podtrhli nepovedený šampionát celého kontinentu. Ani jeden z pěti afrických celků nepostoupil ze základní skupiny, což se naposledy stalo před 36 lety. 

„Jsem pyšný na svůj tým, ale postup jsme si prostě nezasloužili. Je mi líto této generace a hráčů, kteří každý den bojovali za svou zemi. Budu se je hlavně snažit povzbudit, protože věřím, že bychom se od nich ještě mohli dočkat velkých věcí,“ prohlásil kouč Senegalu Aliou Cissé.

Německý trenér se po výpadku ve skupině na světovém šampionátu musí zamyslet nad svou budoucností.
Němci pod palbou kritiky. Odejde trenér Löw od reprezentace?

Šťastnější byli Japonci. Proti Polsku sice prohráli 0:1 poté, co se ze standardní situace prosadil Bednarek, ale i tak mohli slavit. O postupu asijského celku rozhodlo kritérium fair play, i když ho Nišinovi svěřenci paradoxně na konci zápasu příliš nepředvedli.

V závěru utkání věděli o manku Senegalu a byli si vědomi svého výhodnějšího postavení vzhledem k počtu žlutých karet. Proto si několik minut jen nahrávali na své půlce. 

Polský soupeř se nijak nesnažil s takovým stylem hry něco udělat. Oba týmy byly spokojené, i když na ně z tribun zněl pískot. Japonci se tedy představí v osmifinále, ale jejich závěrečné vystoupení ve skupině zanechalo velkou pachuť.

„Takové pravidlo bylo určeno už před turnajem a my jej musíme respektovat. Samozřejmě bychom si přáli být vyřazení jiným způsobem, ale takhle to prostě funguje,“ hovořil pokorně trenér Senegalu.

Lionel Messi výrazně pomohl k výhře Argentiny nad Nigérií.
Argentinská telenovela. Provedli Messi a spol. převrat?

V souboji náhradníků slavila Belgie

Jistý postup měli před vzájemným soubojem oba velikáni skupiny G. Oba trenéři tak dali šanci dalším hráčům širšího kádru. Anglický kouč Gareth Southgate udělal oproti poslednímu utkání osm změn, jeho protějšek Roberto Martinez dokonce devět. 

Zápas byl i tak celkem svižný, fanoušci se však dočkali jediného gólu. Ten ale stál za to. Januzaj udělal ve vápně kličku Roseovi a obstřelil brankáře Pickforda. 

Velmi kuriózně oslavil trefu spoluhráče útočník Batshuayi, jak se můžete sami přesvědčit…

Belgičané tak neztratili ani jeden bod a s devíti góly byli nejlépe střílejícím mužstvem základní fáze turnaje. „Chtěli jsme vyhrát skupinu, což se nám povedlo. Předvedli jsme výborný výkon, což je pro mě dnes možná důležitější než samotná výhra. Jsou tu totiž hráči, kteří jsou schopni obětovat se jeden do druhého,“ pochvaloval si kouč Roberto Martínez. 

Smutný den prožili Němci, kteří se jako obhájci titulu světových šampionů loučí s letošním turnajem.
Konec šampionů, Němci se loučí s turnajem. Brazilci nakonec ovládli skupinu

„Byl to vyrovnaný zápas. V prvním poločase soupeř držel balon, ale my jsme si vytvářeli šance. Ve druhém se to otočilo. Utkání bylo dobrou zkouškou před vyřazovacími boji. Mám výhrady k nějakým věcem, které musíme do dalšího zápasu zlepšit,“ prohlásil anglický trenér Southgate.

Souboj o třetí místo ve skupině zvládli lépe Tunisané. Panama sice vedla 1:0, když si střelu Rodrigueze srazil do vlastní sítě Mariá. Africký celek však ve druhém poločase otočil skóre záslouhou dvou pěkných kombinací. První zakončil bin Júsif, tu druhou Chazrí.

Osmifinálové dvojice, které vykrystalizovaly z posledního hracího dne základních skupin, tak vypadají následovně: Anglie - Kolumbie, Belgie - Japonsko.

Neymar odkulhal z tréninku Brazílie
Geniální simulant budí vášně. Proč Neymara nesnáší tolik fanoušků?