Belgický brankostroj se na plné obrátky rozjel hned od úvodního hvizdu. Už v šesté minutě potrestal penaltový faul Hazard a krátce po něm zvýšil na dvoubrankový rozdíl Lukaku. Tunisko sice snížilo zásluhou Bronna, ale do šaten se po druhého trefě Lukaka šlo za stavu 3:1.

Xherdan Shaqiri slaví branku do sítě Srbů.
Oslava jako politická provokace? Švýcaři na MS v Rusku rozzlobili Srby

Druhý poločas se hrál také v belgické režii. Krátce po změně stran vstřelil čtvrtý gól svého týmu Hazard a mít Evropané větší štěstí v koncovce, mohl se zrodit rekordní debakl. Pátý gól Belgie přidal v nastavení Batshuayi a na konečných 5:2 v závěrečných vteřinách pečetil tuniský Khazri.

"Hodně věcí by mohlo být ještě lepších, ale od začátku jsme soupeře tlačili a bylo vidět, že jdeme za vítězstvím. Náš výkon jde pořád nahoru. Když ale dvakrát vedeme o dva góly, tak bychom měli hru více kontrolovat," chválil i trochu kritizoval trenér belgického celku Roberto Martinez.

Chorvatská fanynka. Fotbalové MS Rusko 2018
Krásné ženy z Argentiny, Nigérie a Evropy. Vyberte nejhezčí fanynku skupiny D

Zápas Mexika s Koreou měl rekordní podtext. Šlo o 27. zápas ruského světového šampionátu, v němž padl gól. To, že se v tomto počtu neudála ani jedna bezbranková remíza, se v historii MS ještě nikdy nestalo. A obě země natáhly tuto rekordní sérii na číslo 28.

Když ve 26. minutě zahrál rukou korejský stoper Hyun-Soo, rozhodčí nařídil již čtrnáctou penaltu na tomto turnaji. Za úplně celý šampionát před čtyřmi lety jich bylo nařízeno třináct! Vela ji s přehledem proměnil a Mexiko šlo do vedení, které dvacet minut druhé půle navýšil Hernandez.

Jihoameričané tak v klidu dokráčeli k druhé výhře a radost jim nesebralo ani snížení Hung-Mina v nastavení na konečných 2:1. Po úspěchu s Němci mají Mexičané na svém kontě šest bodů.

"Jsem šťastný, že dal vítězný gól právě Chicharito. Byl to jeho jubilejní 50. reprezentační gól. Dřel z nás nejvíc a zasloužil si to," chválil svého spoluhráče útočník Hirving Lozano.

Hvězda Argentiny Lionel Messi (vlevo) proti Chorvatsku.
Messi na pranýři. Argentina mluví o fotbalovém masakru

Nejsledovanější sobotní zápas začal úderem dvacáté hodiny. Po prohře s Mexikem museli Němci za každou cenu proti Švédsku uspět. Místy si vytvořili až drtivou převahu, ale místo úvodního gólu si nechali úvod utéct. Rozhodčí proti nim nejprve nepískl na první pohled jasnou penaltu (video mlčelo), šok do německých řad pak po půl hodině hry vnesl Toivonen, který otevřel skóre povedeným lobem.

Němci zvýšili aktivitu, ale do poločasu se jim srovnat nepodařilo. To až po změně stran, kdy se prosadil Reus a začínalo se od začátku. 

Hvězdou večera byl švédský gólman Olsen, který držel naděje Seveřanů na bodový zisk až do konce zápasu. Když byl překonán, zastoupila ho tyč.

Už to vypadalo, že se body budou dělit, ale vše rozhodl zbytečný faul. Švéd Durmaz porušil pravidla nejhorším možným způsobem a a na nejhorším možném místě. Kroos si přiťukl míč s Reusem a parádní trefou na zadní tyč nedal Olsenovi šanci - 2:1 pro Německo. Obhájce titulu tak doslova utekl hrobníkovi z lopaty, i nerozhodný výsledek by pro něj byl po úvodní porážce s Mexikem málo.

Karol Dobiaš
Brali jsme tisícovku za zápas, vzpomíná někdejší slavný fotbalista Karol Dobiáš