Takový start do světového šampionátu si jistě fotbalisté Kolumbie nepředstavovali. Už od 3. minuty utkání proti Japonsku musel hrát spolufavorit skupiny H o deseti. Záložník Carlos Sánchez dostal červenou kartu za to, že rukou zabránil míči v cestě do opuštěné branky.

Raheem Sterling
Angličany kromě Tunisanů potrápil i dotěrný hmyz

Byla to druhá nejrychlejší červená karta v dějinách mistrovství světa. Rychleji to zvládl jen v Mexiku 1986 José Batista z Uruguaye, jenž v duelu se Skoty pelášil z trávníku už po nepřekonatelných 52 vteřinách.

Japonci navíc vzápětí šli do vedení protože Šindži Kagawa proměnil penaltu. Ještě do poločasu ale bylo vyrovnáno díky chytrosti Juana Quintera. Záložník argentinského River Plate vtipně podstřelil japonskou zeď a překvapil brankáře Kawašimu.



Po přestávce si ovšem Japonci přece jen vzali vítězství zpět. Po roku Hondy vyskočil nejvýše Juja Osako a rozhodl o překvapivém vítězství svého týmu.

„Chtěli jsme začít vítězstvím, ale je to složité, když dostanete ve 3. minutě červenou kartu. Navíc když jde ještě o tak důležitého hráče. Pozitivní bylo, že se tým dokázal zvednout a nakonec bojoval o remízu,“ řekl trenér Kolumbie José Pékerman. „Ke konci se ale projevilo, že už jsme byli unavení. O to víc nás ta porážka bolí,“ dodal.

Poláky skolil bizarní gól Nianga


Výběr Polska mnozí považovali před startem turnaje za jednoho z černých koní, nicméně hned první duel udělal do téhle teorie povážlivou trhlinu. Bialo-czerwony totiž prohráli se Senegalem 1:2.

Africký tým poslal do vedení na konci prvního poločasu nešťastný vlastní gól Cionka, který srazil do protipohybu ránu Gueyeho.

Švýcar Valon Behrami v souboji s Neymarem
Zastřelíme tě, vyhrožují Brazilci Švýcarovi. Zastavil totiž Neymara

Bizarní byl pak druhý gól Senegalu. Bahrajnský rozhodčí dosti necitlivě vpustil do hry po ošetřování Nianga. Krychowiak ve stejné chvíli vymyslel bláznivou malou domů, stoper Bednarek ji podcenil a korunu všemu nasadil brankář Szczesny, který vyběhl daleko před pokutové území, ale nezasáhl míč. Niang pak skóroval snadno do prázdné brány.

„Nevím, co k tomu druhému gólu říct. Hráč Senegalu byl nejdřív mimo hřiště a pak na něj najednou vyběhl. Takové situace se nevidí každý den. Nic to nemění na tom, že jsme po přestávce hráli nekoncentrovaně. Kdybychom si nenechali dát druhý gól, mohlo to být jiné,“ řekl obránce Michal Pazdan.



Až pět minut před koncem se přece jen po standardní situaci trefil hlavou Grzegorz Krychowiak, ovšem na zvrat v utkání už bylo pozdě.

„Jsem na své hráče hrdý. Byli silní a odhodlaní. Zároveň jsme ale měli určité problémy, i když je to přirozené. Tohle není africký šampionát, ale mistrovství světa,“ řekl trenér Senegalu Aliou Cissé, který byl u toho, když výběr této země šokoval na MS 2002 v úvodním zápase turnaje mistry světa z Francie.

Rusové jsou téměř v osmifinále


Druhou rundu zápasů ve skupinách načali ve večerním utkání v Petrohradu Rusové a Egypťané. Za Faraony mohl konečně nastoupit uzdravený a toužebně očekávaný útočník Liverpoolu Mohamed Salah, bodovému zisku jim to ale nepomohlo. Rusko je naopak po vítězství 3:1 jednou nohou v osmifinále.

Klíčové okamžiky přišly ve druhém poločase. První gól si nešťastně vstřelili Egypťané sami. Když střelu Zobnina usměrnil do branky Fathy. Po hodině hry pak bylo prakticky rozhodnuto. Čeryšev po přihrávce Fernandese zvýšil v 59. minutě na 2:0 a vzápětí Dzjuba přidal třetí branku.

Stadion Nižnij Novgorod (Nižnij Novgorod, 44 899 diváků). Tato aréna je situována na místě zvaném Strelka, kde se stékají řeky Volha a Oka. Její design je inspirován přírodními živly vodou a větrem. Také tento stánek byl postaven speciálně pro šampionát.
Trenérský rekordman či největší karetní hříšníci. Nabízíme fakta o MS v Rusku