Tak to zase nevyšlo a Češi skončili ve čtvrtfinále po porážce 2:3 s Američany. Bylo to ale hratelné…
Je to tak, s tím souhlasím. Myslím, že to byl vyrovnaný zápas, což se taky čekalo. Utekl nám začátek, prohrávali jsme 0:2, ale v hokeji to není až takový problém. Zvlášť pokud máte ještě dvě třetiny před sebou. Po snížení jsme se zvedli a po vyrovnání jsme jim už byli více než rovnocenným soupeřem. Rozhodl to skvělý Kane. On je světová špička a znovu to prokázal. Zaslouží poklonu.

Čím si vysvětlujete ten mizerný vstup do zápasu? Začátky jsme měli po celý šampionát špatné…
Ono se to těžko hodnotí z dálky. Nevím, co tam bylo. Podle mě jsme nic nepodcenili, příprava byla stejná jako vždy. Mám ale pocit, že hráči až moc chtěli, svazovala je tréma a nešly nohy. Až když to hořelo, tak do toho šlápli.

Z osmi zápasů přišly dvě porážky, bohužel jedna z nich v klíčové fázi turnaje. Jak jste celkově vnímal výkony českého týmu?
Je mi jasné, že hodnocení budou zase negativní. A to je po vypadnutí ve čtvrtfinále vždycky. A je to svým způsobem logické. Já tam ale viděl hodně pozitivních věcí. Ano, ty začátky nám opravdu nevycházely, ale zase v závěrech jsme hráli dobře. Třeba výkony proti Rusku a určitě dvě třetiny proti Švédsku byly výborné. A to jsou zrovna týmy patřící do první čtyřky – na rozdíl od nás.

Mistrovství světa v hokeji, čtvrtfinálové utkání mezi Českem a USA.Fanoušci při sledování hokeje v Řepišti.Radost
Češi na šampionátu končí. Sousedé v Řepišti však fandí za každých okolností

Podívejme se na jednotlivé hráče. A začněme v obraně…
Obránci měli dobré, ale i slabší momenty. Nikdo výrazně ostatní nepřevyšoval. Gudas si odehrál to, co se od něj čekalo, nikdy to nebyl útočný typ. Sympaticky hrál Šulák, který se stále snažil podporovat útok. Své si odehráli Moravčík se Skleničkou. A příjemně mě překvapil Hronek. Ano, udělal proti Američanům před rozhodující brankou chybu, ale jinak se mi líbil, nebál se hrát. Je to naše budoucnost.

A co útok?
Když přijeli Krejčí s Pastrňákem, tak to zvedli. Jsou to hráči světové třídy. Dokázali příležitost připravit a taky sami rozhodnout, tak jako s Ruskem. Dopředu to hodně posílili. Své si odehrál i Jaškin, který pak s nimi nastupoval v útoku. Na druhé straně se neprosadil Červenka, i když herně nebyl vyloženě špatný. Gólové příležitosti, které připravil, ostatní v góly nepřetavili. A jemu samotnému to tam prostě nepadalo. Bohužel.

Jak vidíte budoucnost českého hokeje na velkých turnajích? Čekání na cenný kov z mistrovství světa se protáhlo na šest let…
Je pravda, že už delší dobu jsme na ústupu ze světového hokeje. Ujel nám vlak, který se teď snažíme dohánět. Bude to nějaký čas trvat, než dozraje nová generace a zase budeme mít několik hráčů v absolutní špičce.

Utkání 29. kola první fotbalové ligy: MFK Karviná - Baník Ostrava, 19. května 2018 v Karviné. (vlevo) Diop Dame a Berkovec Martin.
Karviná - Baník 0:0. Boj o záchranu pokračuje

Máte pocit, že se nůžky dál rozevírají, nebo se blýská na lepší časy?
Dál nám to neutíká. Těžké zápasy s favorizovanými Rusy, Švédy a vlastně i Amerikou byly vyrovnané. Jenže na druhé straně soupeře nepřevyšujeme, nejsme schopni je přehrávat, abychom vítězili. Víte, dřív jsme měli v NHL pět hráčů v top 20 bodování, dneska jednoho. V tomto ohledu pozice vyklízíme. Vezměte si nejlepší stovku, kolik v ní teď máme borců? Dva? To je prostě úbytek skvělých světových hráčů.

Pochod fanoušku Baníku v Karviné, sobota 19. května 2018.
VIDEO: Fanoušci Baníku prošli Karvinou. V hornickém derby šlo o všechno